Podaj jakich firm i ofert szukasz
Porównaj ceny i ważne parametry
Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu
Wyślij zapytanie do różnych dostawców pieców do pizzy, aby otrzymać bezpłatne propozycje i skorzystać z atrakcyjnych ofert. Porównaj jakość urządzeń, efektywność energetyczną oraz wsparcie po sprzedaży, wybierając idealnego dostawcę, który spełni specyficzne wymagania Twojej pizzerii. Sprawdź, który z dostawców oferuje najbardziej wydajne, niezawodne i nowoczesne piece w najlepszych warunkach współpracy.
Twoje zapytanie trafia bezpośrednio do dostawców, a oni niezobowiązująco przesyłają swoje oferty, bez żadnych opłat czy prowizji z Twojej strony.
Myśląc o prowadzeniu pizzeri lub własnej restauracji, w której menu figuruje także pizza wymaga z pewnością dużej wiedzy i doświadczenia, ale także odpowiedniego sprzętu. Podstawowym wyposażeniem każdej pizzerii jest oczywiście piec. Spójrzmy jaki wybrać, aby sprostał nie tylko naszym potrzebom ale także gości odwiedzających lokal.
Wybierając piec do pizzy powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na potrzeby danego lokalu. Istotne będą następujące czynniki:
Przestrzeń użytkowa - mając małą kuchnię, możemy zapomnieć, że wstawimy do niej urządzenie o dużych gabarytach
liczba pizz na godzinę - przed otwarciem lokalu warto wstępnie oszacować ilu gości odwiedzi nasz lokal i dostosować piec do godzin o największym obłożeniu
Komfort eksploatacji - piec powinien być łatwy w obsłudze dla każdego pracownika, dlatego warto postawić na rozwiązania klasyczne i standardowe, unikając urządzeń o dziwnym kształcie i skomplikowanej obsłudze.
Różnorodność pieców do pizzy dostępnych na rynku sprawia, że wybór dostosowanego do naszych preferencji może być trudny. Pamiętajmy, że nie w każdym lokalu można zainstalować piec do pizzy opalany drewnem. Z kolei w przypadku modeli gazowych zachodzi konieczność posiadania odpowiedniego przewodu kominowego i wentylacji oraz doprowadzenia gazu. To sprawia, że powinniśmy przede wszystkim rozważyć jakie możliwości brać pod uwagę w naszym lokalu.
Istotną kwestią jest również rodzaj ciasta, jaki zamierzamy wypiekać. Pizza neapolitańska wymaga zupełnie innej temperatury pieczenia niż pizza na grubym cieście lub ta, której ciasto zostało przygotowane ze specjalnych drożdży.
Czy w takim razie istnieje uniwersalny piec do pizzy? W pewnym sensie tak. Wyznacznikiem tego jest zakres temperatur danego pieca. Jeśli jest on większy niż 450°C, to istnieje duża szansa, że przygotujemy w nim praktycznie każdą popularną pizzę.
Ważne kryterium przy zakupie stanowi oczywiście cena oraz koszty eksploatacji urządzenia. Najtańszym rozwiązaniem będzie model elektryczny, niestety nie oznacza to, że sprawdzi się w każdym lokalu. W przypadku gdy dany lokal obsługuje dużą liczbę klientów, będziemy musieli liczyć się z bardzo wysokimi rachunkami za prąd.
O wiele tańsze są piece do pizzy opalane drewnem. Nawet gdy zdecydujemy się opalać je kosztownym bukiem, to nadal będą one tańsze w eksploatacji niż modele elektryczne czy gazowe. Warto przed zakupem dokonać obliczeń, który wariant będzie dla nas najkorzystniejszy. Pamiętajmy, że ceny prądu i gazu wciąż rosną.
Jeśli zależy nam na względnie tanim i wydajnym piecu do pizzy, najlepiej będzie kupić model elektryczny. Z kolei jeśli potrzebujemy urządzenia dużego, wydajnego, z możliwością rozbudowy, to o wiele lepiej opłaca się zainwestować w piec gazowy. W przypadku gdy planujemy piec pizzę w stylu neapolitańskim, warto postawić na piec w stylu włoskim, opalany drewnem.
Równie istotny jest wygląd samego pieca, zwłaszcza gdy planujemy eksponować go w lokalu lub ogrodzie. Z powodzeniem może się on stać gustownym elementem wystroju, który nada jej charakter albo po prostu w ciekawy sposób uzupełni.
Piec gazowy do pizzy spotykany jest równie często, co piec opalany drewnem. Jest na pewno dużo łatwiejszy w użytkowaniu, a także umożliwia przygotowanie wielu potraw wymagających pieczenia. Choć jego budowa wskazywałaby na to, że jest przeznaczony tylko do przygotowania pizzy, to jednak piece gazowe spotkamy nie tylko w pizzeriach.
Zdarza się, że piece gazowe znajdziemy je w lokalach, w których pizza nawet nie figuruje w menu! Dzięki ich uniwersalności szefowie kuchni wykorzystują piece gazowe do wypiekania wielu innych dań. Stosuje się je do wypieku chleba, piecze się ryby, delikatne mięsa, ryby a nawet sery.
Piec gazowy ma specjalną konstrukcję magazynującą ciepło i największą moc (za sprawą wysokiej kaloryczności gazu). Dzięki temu możliwe jest rozgrzanie wielu komór jednocześnie i przygotowywanie wielu potraw naraz.
Zastosowanie w naszym lokalu pieca do pizzy na gaz ma także istotny wymiar ekonomiczny. W pizzeriach i restauracjach, gdzie urządzenie jest używane praktycznie niekiedy nawet 12 godzin dziennie, przełoży się to na znacznie niższe rachunki niż w przypadku gdybyśmy zdecydowali się na model pieca elektrycznego.
Do zalet pieca do pizzy na gaz można zaliczyć:
Wady gazowych pieców do pizzy to:
Jak widać, zalety pieca gazowego przewyższają wady, jest on trwały i funkcjonalny, i z powodzeniem sprawdzi się nie tylko w pizzerii ale też w każdej restauracji.
Elektryczny piec do pizzy to chyba najpopularniejsza odmiana spotykana od lat w małych, średnich a niekiedy nawet dużych restauracjach. Cechuje go wyjątkowo prosty montaż - wystarczy zasilanie elektryczne. Odpada konieczność instalowania odpowiedniej wentylacji oraz przewodów kominowych.
Pod względem ekonomicznym prezentuje się niestety najgorzej w zestawieniu z modelami gazowymi lub opalanymi drewnem. Gabarytowo elektryczne piece do pizzy są najmniejsze, mają duże możliwości bardzo precyzyjnego dostosowania temperatury i zapewniają równomierny obieg ciepła. Niestety są też najdroższe w utrzymaniu.
Piec do pizzy elektryczny składa się z komory głównej, grzałek, wentylatorów oraz dodatkowego oprzyrządowania. Jest przeznaczony głównie do pieczenia pizzy i wyposażony wymuszony obieg powietrza, zapewniający równomierne pieczenie pizzy. To sprawia, że ciasto jest chrupiące, a zarazem nie przypieczone, ser roztopiony a dodatkowe składniki pozostają gorące ale nie przypalają się.
Elektryczny piec do pizzy - zalety:
Piec elektryczny do pizzy ma praktycznie tylko dwie wady:
Piec do pizzy opalany drewnem charakteryzuje się prostą konstrukcją. Składa się najczęściej z dwóch komór - jedna odpowiedzialna jest za generowanie ciepła (to tam spala się drewno), a w drugiej umieszczona jest płyta do wypiekania. Dzięki temu pizza nigdy nie jest wystawiona na otwarty ogień i nie ma ryzyka jej przypalenia.
W zależności od tego czy dany model pieca przeznaczony jest do użytkowania wewnątrz czy na zewnątrz budynku, stosowane są inne systemy odprowadzania spalin. Wentylowana komora umożliwia równomierne i bezproblemowe upieczenie nawet grubego ciasta.
Piec opalany drewnem nie ogranicza nas wyłącznie do pieczenia pizzy. Bez problemu można wykorzystać go do pieczenia wielu innych potraw, a jedynym ograniczeniem mogą być tu nasze umiejętności kulinarne. Choć może zabrzmieć to dziwnie, to piec taki nadaje się również do zapiekania i gotowania mięs, potrawek, warzyw, zapiekanek oraz zup, a także do pieczenia chleba.
Piec do pizzy opalany drewnem wykonany ręcznie może być efektownym elementem wyposażenia każdej pizzerii. Zwłaszcza gdy będzie to dwu lub trzykomorowy sprzęt o dużych gabarytach. Niestety, jak każde tego typu urządzenia, piece opalane drewnem prócz licznych zalet posiadają także wady.
W przypadku pieców do pizzy na drewno, na minus zaliczymy:
Zalety takiego pieca trudno przecenić. Są to m.in.:
Przeważające zalety pieca na drewno sprawiają, że wielu kucharzy z powodzeniem korzysta z niego przy pieczeniu innych dań. Charakterystyczny aromat i smak potraw oraz łatwość obsługi doskonale rekompensują niewielkie niedogodności. Piece do pizzy opalane drewnem oprócz funkcjonalności są też bardzo trwałe. Znajdują zastosowanie zarówno w gastronomii domowego ogrodu oraz w profesjonalnych kuchniach ekskluzywnych restauracji.
Wyślij zapytanie do różnych dostawców pieców do pizzy, aby otrzymać bezpłatne propozycje i skorzystać z atrakcyjnych ofert. Porównaj jakość urządzeń, efektywność energetyczną oraz wsparcie po sprzedaży, wybierając idealnego dostawcę, który spełni specyficzne wymagania Twojej pizzerii. Sprawdź, który z dostawców oferuje najbardziej wydajne, niezawodne i nowoczesne piece w najlepszych warunkach współpracy.
Twoje zapytanie trafia bezpośrednio do dostawców, a oni niezobowiązująco przesyłają swoje oferty, bez żadnych opłat czy prowizji z Twojej strony.
Wystarczy, że odpowiesz na kilka krótkich pytań, a odezwą się do Ciebie zainteresowani specjaliści z Twojej okolicy. Otrzymujesz konkurencyjne propozycje wykonania - oszczędzasz czas i pieniądze. Niczym nie ryzykujesz: wystawianie zleceń nic nie kosztuje.
W tym celu wybierz i wypełnij krótki formularz i sprecyzuj swoje oczekiwania, co do usługi lub produktu, którego szukasz. Im więcej podasz nam szczegółów, tym precyzyjniejsze otrzymasz oferty w odpowiedzi na Twoje zapytanie.
Zainteresowane firmy zapoznają się z treścią i wymaganiami Twojego zapytania. Przygotowują oferty handlowe i przekazują je bezpośrednio do Ciebie. Firmy będą kontaktował się z Tobą telefonicznie, emailem i za pośrednictwem naszego serwisu.
Porównujesz otrzymane oferty i po dokonaniu wyboru możesz zamówić usługę lub produkt u firmy, która najbardziej Ci odpowiada. Nasza usługa jest 100% darmowa i niezobowiązująca. Nie jesteś zobowiązany do zakupu.
Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i
realizacje.
Zasada działania pieca przelotowego Piec przelotowy, znany również jako piec tunelowy, stanowi technologię, która umożliwia ciągłe pieczenie produktów. Działa na zasadzie przen...
Pieczenie pizzy w piecu przelotowym różni się od tradycyjnych metod pieczenia, takich jak pieczenie w piecu opalanym drewnem czy w piecu konwekcyjnym. Sama zasada działania polega na wykorzy...
Wystarczy, że odpowiesz na kilka krótkich pytań, a odezwą się do Ciebie zainteresowani specjaliści z Twojej okolicy. Otrzymujesz konkurencyjne propozycje wykonania - oszczędzasz czas i pieniądze. Niczym nie ryzykujesz: wystawianie zleceń nic nie kosztuje.
W tym celu wybierz i wypełnij krótki formularz i sprecyzuj swoje oczekiwania, co do usługi lub produktu, którego szukasz. Im więcej podasz nam szczegółów, tym precyzyjniejsze otrzymasz oferty w odpowiedzi na Twoje zapytanie.
Zainteresowane firmy zapoznają się z treścią i wymaganiami Twojego zapytania. Przygotowują oferty handlowe i przekazują je bezpośrednio do Ciebie. Firmy będą kontaktował się z Tobą telefonicznie, emailem i za pośrednictwem naszego serwisu.
Porównujesz otrzymane oferty i po dokonaniu wyboru możesz zamówić usługę lub produkt u firmy, która najbardziej Ci odpowiada. Nasza usługa jest 100% darmowa i niezobowiązująca. Nie jesteś zobowiązany do zakupu.