Piec do pizzy – Nowoczesne Rozwiązania, które Zwiększą Smak i Efektywność Twojej Kuchni
Otrzymaj kilka ofert od firm - Zaoszczędź do 30%
158 firm w tej kategorii
Zapytaj o ceny i koszty
  • Warszawa
  • Katowice
  • Wrocław
  • Poznań
  • Kraków
  • Gdańsk
  • Łódź
  • Szczecin
  • Bydgoszcz
  • Rzeszów
  • Lublin
  • Olsztyn
  • Zielona Góra
  • Kielce
  • Opole

Bezpłatnie wyślij zapytanie

Podaj jakich firm i ofert szukasz

Firmy złożą Ci oferty

Porównaj ceny i ważne parametry

Kupuj taniej i lepiej

Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu

22.10.2024 | autor: Anita Wysocka | PRZECZYTASZ W 4 minuty

Szukasz najlepszych ofert na piec do pizzy?

Wyślij zapytanie do różnych dostawców pieców do pizzy, aby otrzymać bezpłatne propozycje i skorzystać z atrakcyjnych ofert. Porównaj jakość urządzeń, efektywność energetyczną oraz wsparcie po sprzedaży, wybierając idealnego dostawcę, który spełni specyficzne wymagania Twojej pizzerii. Sprawdź, który z dostawców oferuje najbardziej wydajne, niezawodne i nowoczesne piece w najlepszych warunkach współpracy.

Twoje zapytanie trafia bezpośrednio do dostawców, a oni niezobowiązująco przesyłają swoje oferty, bez żadnych opłat czy prowizji z Twojej strony.

Wyślij bezpłatne zapytanie

Jak wybrać piec do pizzy?

Myśląc o prowadzeniu pizzeri lub własnej restauracji, w której menu figuruje także pizza wymaga z pewnością dużej wiedzy i doświadczenia, ale także odpowiedniego sprzętu. Podstawowym wyposażeniem każdej pizzerii jest oczywiście piec. Spójrzmy jaki wybrać, aby sprostał nie tylko naszym potrzebom ale także gości odwiedzających lokal.

Dopasowanie do potrzeb

Wybierając piec do pizzy powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na potrzeby danego lokalu. Istotne będą następujące czynniki:

Przestrzeń użytkowa - mając małą kuchnię, możemy zapomnieć, że wstawimy do niej urządzenie o dużych gabarytach
liczba pizz na godzinę - przed otwarciem lokalu warto wstępnie oszacować ilu gości odwiedzi nasz lokal i dostosować piec do godzin o największym obłożeniu

Komfort eksploatacji - piec powinien być łatwy w obsłudze dla każdego pracownika, dlatego warto postawić na rozwiązania klasyczne i standardowe, unikając urządzeń o dziwnym kształcie i skomplikowanej obsłudze.

Różnorodność pieców do pizzy dostępnych na rynku sprawia, że wybór dostosowanego do naszych preferencji może być trudny. Pamiętajmy, że nie w każdym lokalu można zainstalować piec do pizzy opalany drewnem. Z kolei w przypadku modeli gazowych zachodzi konieczność posiadania odpowiedniego przewodu kominowego i wentylacji oraz doprowadzenia gazu. To sprawia, że powinniśmy przede wszystkim rozważyć jakie możliwości brać pod uwagę w naszym lokalu.

Istotną kwestią jest również rodzaj ciasta, jaki zamierzamy wypiekać. Pizza neapolitańska wymaga zupełnie innej temperatury pieczenia niż pizza na grubym cieście lub ta, której ciasto zostało przygotowane ze specjalnych drożdży.

Czy w takim razie istnieje uniwersalny piec do pizzy? W pewnym sensie tak. Wyznacznikiem tego jest zakres temperatur danego pieca. Jeśli jest on większy niż 450°C, to istnieje duża szansa, że przygotujemy w nim praktycznie każdą popularną pizzę.

Ważne kryterium przy zakupie stanowi oczywiście cena oraz koszty eksploatacji urządzenia. Najtańszym rozwiązaniem będzie model elektryczny, niestety nie oznacza to, że sprawdzi się w każdym lokalu. W przypadku gdy dany lokal obsługuje dużą liczbę klientów, będziemy musieli liczyć się z bardzo wysokimi rachunkami za prąd.

O wiele tańsze są piece do pizzy opalane drewnem. Nawet gdy zdecydujemy się opalać je kosztownym bukiem, to nadal będą one tańsze w eksploatacji niż modele elektryczne czy gazowe. Warto przed zakupem dokonać obliczeń, który wariant będzie dla nas najkorzystniejszy. Pamiętajmy, że ceny prądu i gazu wciąż rosną.

Jeśli zależy nam na względnie tanim i wydajnym piecu do pizzy, najlepiej będzie kupić model elektryczny. Z kolei jeśli potrzebujemy urządzenia dużego, wydajnego, z możliwością rozbudowy, to o wiele lepiej opłaca się zainwestować w piec gazowy. W przypadku gdy planujemy piec pizzę w stylu neapolitańskim, warto postawić na piec w stylu włoskim, opalany drewnem.

Równie istotny jest wygląd samego pieca, zwłaszcza gdy planujemy eksponować go w lokalu lub ogrodzie. Z powodzeniem może się on stać gustownym elementem wystroju, który nada jej charakter albo po prostu w ciekawy sposób uzupełni.

Piece do pizzy gazowe

Piec gazowy do pizzy spotykany jest równie często, co piec opalany drewnem. Jest na pewno dużo łatwiejszy w użytkowaniu, a także umożliwia przygotowanie wielu potraw wymagających pieczenia. Choć jego budowa wskazywałaby na to, że jest przeznaczony tylko do przygotowania pizzy, to jednak piece gazowe spotkamy nie tylko w pizzeriach.

Zdarza się, że piece gazowe znajdziemy je w lokalach, w których pizza nawet nie figuruje w menu! Dzięki ich uniwersalności szefowie kuchni wykorzystują piece gazowe do wypiekania wielu innych dań. Stosuje się je do wypieku chleba, piecze się ryby, delikatne mięsa, ryby a nawet sery.

Piec gazowy ma specjalną konstrukcję magazynującą ciepło i największą moc (za sprawą wysokiej kaloryczności gazu). Dzięki temu możliwe jest rozgrzanie wielu komór jednocześnie i przygotowywanie wielu potraw naraz.

Zastosowanie w naszym lokalu pieca do pizzy na gaz ma także istotny wymiar ekonomiczny. W pizzeriach i restauracjach, gdzie urządzenie jest używane praktycznie niekiedy nawet 12 godzin dziennie, przełoży się to na znacznie niższe rachunki niż w przypadku gdybyśmy zdecydowali się na model pieca elektrycznego.

Do zalet pieca do pizzy na gaz można zaliczyć: 

  • wygodną regulację temperatury,
  • wysoką wydajność, pozwalającą na szybkie i sprawne pieczenie,
  • ochronę przed przypaleniem przygotowywanego jedzenia,
  • łatwy dostęp do zasilania i gazu z sieci lub butli.

Wady gazowych pieców do pizzy to:

  • konieczność zapewnienia odpowiedniej wentylacji i systemu odprowadzania spalin,
  • możliwy kłopot z podłączeniem do sieci gazowej lub butli,
  • konieczność przeprowadzania regularnych przeglądów instalacji gazowej.

Jak widać, zalety pieca gazowego przewyższają wady, jest on trwały i funkcjonalny, i z powodzeniem sprawdzi się nie tylko w pizzerii ale też w każdej restauracji.

Piece do pizzy elektryczne

Elektryczny piec do pizzy to chyba najpopularniejsza odmiana spotykana od lat w małych, średnich a niekiedy nawet dużych restauracjach. Cechuje go wyjątkowo prosty montaż - wystarczy zasilanie elektryczne. Odpada konieczność instalowania odpowiedniej wentylacji oraz przewodów kominowych.

Pod względem ekonomicznym prezentuje się niestety najgorzej w zestawieniu z modelami gazowymi lub opalanymi drewnem. Gabarytowo elektryczne piece do pizzy są najmniejsze, mają duże możliwości bardzo precyzyjnego dostosowania temperatury i zapewniają równomierny obieg ciepła. Niestety są też najdroższe w utrzymaniu.

Piec do pizzy elektryczny składa się z komory głównej, grzałek, wentylatorów oraz dodatkowego oprzyrządowania. Jest przeznaczony głównie do pieczenia pizzy i wyposażony wymuszony obieg powietrza, zapewniający równomierne pieczenie pizzy. To sprawia, że ciasto jest chrupiące, a zarazem nie przypieczone, ser roztopiony a dodatkowe składniki pozostają gorące ale nie przypalają się.

Elektryczny piec do pizzy - zalety:

  • prosty montaż - wystarczy podłączenie do prądu
  • nie wymaga specjalnej konserwacji
  • możliwość precyzyjnego dostosowania temperatury - redukuje ryzyko niedopieczenia lub przypalenia pizzy i poszczególnych składników
  • brak konieczności zapewnienia odpowiedniej wentylacji oraz przewodów kominowych - w zupełności wystarczy zwykły okap z filtrem węglowym

Piec elektryczny do pizzy ma praktycznie tylko dwie wady:

  • wysoki koszt eksploatacji
  • zerowy wpływ na poprawę smaku i aromatu pizzy

Piece do pizzy opalane drewnem

Piec do pizzy opalany drewnem charakteryzuje się prostą konstrukcją. Składa się najczęściej z dwóch komór - jedna odpowiedzialna jest za generowanie ciepła (to tam spala się drewno), a w drugiej umieszczona jest płyta do wypiekania. Dzięki temu pizza nigdy nie jest wystawiona na otwarty ogień i nie ma ryzyka jej przypalenia.

W zależności od tego czy dany model pieca przeznaczony jest do użytkowania wewnątrz czy na zewnątrz budynku, stosowane są inne systemy odprowadzania spalin. Wentylowana komora umożliwia równomierne i bezproblemowe upieczenie nawet grubego ciasta.

Piec opalany drewnem nie ogranicza nas wyłącznie do pieczenia pizzy. Bez problemu można wykorzystać go do pieczenia wielu innych potraw, a jedynym ograniczeniem mogą być tu nasze umiejętności kulinarne. Choć może zabrzmieć to dziwnie, to piec taki nadaje się również do zapiekania i gotowania mięs, potrawek, warzyw, zapiekanek oraz zup, a także do pieczenia chleba.

Piec do pizzy opalany drewnem wykonany ręcznie może być efektownym elementem wyposażenia każdej pizzerii. Zwłaszcza gdy będzie to dwu lub trzykomorowy sprzęt o dużych gabarytach. Niestety, jak każde tego typu urządzenia, piece opalane drewnem prócz licznych zalet posiadają także wady.

W przypadku pieców do pizzy na drewno, na minus zaliczymy:

  • konieczność zastosowania specjalnych przewodów wentylacyjnych oraz spalinowych,
  • konieczność zadbania o odpowiednie zabezpieczenia przeciwpożarowe
  • wymóg regularnych przeglądów i konserwacji,
  • brak precyzyjnej regulacji temperatury. 

Zalety takiego pieca trudno przecenić. Są to m.in.:

  • wygodna i intuicyjna obsługa
  • niskie koszty eksploatacji (“paliwo” jest dość tanie)
  • możliwość wypiekania i obróbki termicznej kilku potraw jednocześnie (nie tylko pizzy),
  • możliwość pieczenia na świeżym powietrzu,
  • wzbogacenie smaku i aromatu opiekanych potraw.

Przeważające zalety pieca na drewno sprawiają, że wielu kucharzy z powodzeniem korzysta z niego przy pieczeniu innych dań. Charakterystyczny aromat i smak potraw oraz łatwość obsługi doskonale rekompensują niewielkie niedogodności. Piece do pizzy opalane drewnem oprócz funkcjonalności są też bardzo trwałe. Znajdują zastosowanie zarówno w gastronomii domowego ogrodu oraz w profesjonalnych kuchniach ekskluzywnych restauracji.

Szukasz najlepszych ofert na piec do pizzy?

Wyślij zapytanie do różnych dostawców pieców do pizzy, aby otrzymać bezpłatne propozycje i skorzystać z atrakcyjnych ofert. Porównaj jakość urządzeń, efektywność energetyczną oraz wsparcie po sprzedaży, wybierając idealnego dostawcę, który spełni specyficzne wymagania Twojej pizzerii. Sprawdź, który z dostawców oferuje najbardziej wydajne, niezawodne i nowoczesne piece w najlepszych warunkach współpracy.

Twoje zapytanie trafia bezpośrednio do dostawców, a oni niezobowiązująco przesyłają swoje oferty, bez żadnych opłat czy prowizji z Twojej strony.

Wyślij bezpłatne zapytanie

Wypełnij formularz i porównaj oferty firm

Jak działa nasz serwis

Wystarczy, że odpowiesz na kilka krótkich pytań, a odezwą się do Ciebie zainteresowani specjaliści z Twojej okolicy. Otrzymujesz konkurencyjne propozycje wykonania - oszczędzasz czas i pieniądze. Niczym nie ryzykujesz: wystawianie zleceń nic nie kosztuje.

Krok 1. Określasz jakiej usługi lub produktu szukasz

W tym celu wybierz i wypełnij krótki formularz i sprecyzuj swoje oczekiwania, co do usługi lub produktu, którego szukasz. Im więcej podasz nam szczegółów, tym precyzyjniejsze otrzymasz oferty w odpowiedzi na Twoje zapytanie.

Krok 2. Znajdź zainteresowanych Wykonawców i Dostawców

Zainteresowane firmy zapoznają się z treścią i wymaganiami Twojego zapytania. Przygotowują oferty handlowe i przekazują je bezpośrednio do Ciebie. Firmy będą kontaktował się z Tobą telefonicznie, emailem i za pośrednictwem naszego serwisu.

Krok 3. Otrzymujesz niezobowiązujące oferty

Porównujesz otrzymane oferty i po dokonaniu wyboru możesz zamówić usługę lub produkt u firmy, która najbardziej Ci odpowiada. Nasza usługa jest 100% darmowa i niezobowiązująca. Nie jesteś zobowiązany do zakupu.

{{trade.acquisition_initstep_title || trade.name}}

Odpowiedz na kilka pytań
Oferty są darmowe i niezobowiązujące

{{steps[activeStep].description}}

Uwaga: Możesz podać dodatkowe uwagi

Szukamy specjalistów dla Twojego Zapytania!

Wyszukujemy już dla Ciebie dostawców zgodnych z Twoim zapytaniem.

Wysłaliśmy na Twój adres e-mail {{form.user_data.email}} prośbę o potwierdzenie informacji.
Sprawdź swoją pocztę.

Dodaj załączniki

Dodaj zdjęcia lub projekt itp. Pomoże to firmom dopasować oferty specjalnie dla Ciebie.

Prosimy wybrać odpowiedź
Wstecz
Pomiń

Dołącz do firm oferujących {{trade.name}}

Czy na pewno chcesz zakończyć?
Utracisz wszystkie odpowiedzi.
Kontynuuj zapytanie
Przerwij zapytanie
Wybierz wersję uproszczoną.
Tylko pole opisu.

Piece do pizzy w Zwiadowca

MAGNUM-PRO MAGNUM-PRO
Kompleksowe wyposażenie gastronomii
Firma MAGNUM PRO jest autoryzowanym dystrybutorem wiodących marek europejskich specjalizujących się w produkcji najwyższej jakości akcesoriów, sprzętów oraz mebli gastronomicznych. Z branżą gastronomiczną mamy do czynienia od ponad dekady.
MAWI M. Piszczek & W. Dziedzic Sp.j. MAWI M. Piszczek & W. Dziedzic Sp.j.
MAWI - Urządzenia chłodnicze i gastronomiczne
Mawi jest wieloletnim, uznanym w Polsce i Europie producentem urządzeń chłodniczych i gastronomicznych, istniejącym na rynku od 1989 roku. Nasze wyroby produkowane są z najwyższej jakości materiałów i podzespołów, których producentami są znane w świecie firmy, takie jak:...
Hand-Spol
Sprzęt gastronomiczny, chłodniczy i klimatyzacyjny
Firma HAND-SPOL-HoReCa powstała w roku 2007 w wyniku przekształceń własnościowych firmy P.H.Z. HAND-SPOL, która działa od roku 1991. W czasie blisko 18 lat zaopatrywała klientów w kraju i zagranicą w maszyny i urządzenia: masarskie, gastronomiczne, chłodnicze i klimatyzacyjne.
CULINA CULINA
Urządzenia gastronomiczne, drobny sprzęt kuchenny , urządzenia barowe, chłodnicz
Firmą Culina oferuje kompleksowe wyposażenie gastronomi. Świadczymy również profesjonalne usługi doradcze i wykonawcze, związane z wyposażeniem sektora gastronomicznego. Zajmujemy się również importem oraz eksportem urządzeń gastronomicznych najlepszych krajowych i zagranicznych producentów.
Masa Marcin Śliżewski Masa Marcin Śliżewski
Wyposażenie gastronomii i masarni
Jesteśmy prężnie rozwijającą się firmą z branży wyposażenia gastronomicznego. Od 2002 roku zajmujemy się wyposażaniem obiektów gastronomicznych w profesjonalny sprzęt renomowanych firm.
  Firma PEKA GASTRO powstała z myślą o rynku HoReCa. W oparciu o wieloletnie doświadczenie jak również nabytą wiedzę praktyczną jesteśmy w stanie zaproponować Państwu wysokiej jakości sprzęt gastronomiczny oraz akcesoria w atrakcyjnych cenach.  
Horeca PArtner Kamil Kurcin Horeca PArtner Kamil Kurcin
Horeca PArtner Wszystko Dla Gastronomi
Horeca Partner obsługuje hotele i restauracje w zakresie doradztwa oraz dostaw mebli ogrodowych , mebli tapicerowanych , mebli basenowych oraz plażowych ,parasoli , donic do hoteli i restauracji .Współpracujemy z fabrykami z Włoch , Hiszpanii , Polski a także krajów skandynawskich .
Multi Gastro Sp. z o.o. Multi Gastro Sp. z o.o.
Najlepsze urządzenia w najlepszych cenach
Nasza firma zajmuje się sprzedażą sprzętu gastronomicznego oraz produktów niezbędnych w profesjonalnej gastronomii. Wyposażymy takie obiekty jak: restauracje, pizzerie, domy weselne, stołówki, szkoły i przedszkola, kawiarnie, bary, kluby, firmy cateringowe w najwyższej jakości urządzenia.
Suma Sp. z o.o. Sp. K. Suma Sp. z o.o. Sp. K.
Profesjonalne urządzenia i wyposażenie gastronomii
SUMA od 25 lat działa kompleksowo w zakresie projektowania oraz wyposażania profesjonalnych przestrzeni gastronomicznych. Naszą ideą przewodnią jest promowanie rozwiązań i urządzeń najwyższej jakości. Zapewniamy autoryzowaną obsługę serwisową, gwarantującą naszym klientom bezpieczną i ciągłą pracę.
Maresto Polska Sp. z o.o. Maresto Polska Sp. z o.o.
Rozwój i Współpraca w Branży HORECA z Maresto
Maresto to wiodący dostawca wyposażenia dla branży HORECA, oferujący nowoczesne rozwiązania gastronomiczne. Zapewniamy kompleksową obsługę, od doradztwa po montaż sprzętu. Nasze produkty charakteryzują się wysoką jakością i niezawodnością, co potwierdzają liczne realizacje w Polsce i na świecie.
Oferujesz rozwiązania dla rynku horeca?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.

Więcej poradników na podobny temat
04.09.2024Anita Skrzypek

Piec Przelotowy: Inwestycja w nowoczesność i stałą jakość.

Zasada działania pieca przelotowego Piec przelotowy, znany również jako piec tunelowy, stanowi technologię, która umożliwia ciągłe pieczenie produktów. Działa na zasadzie przen...


09.09.2023Anita Wysocka

Piec Przelotowy do pizzy: jak zwiększyć wydajność Twojej pizzerii.

Pieczenie pizzy w piecu przelotowym różni się od tradycyjnych metod pieczenia, takich jak pieczenie w piecu opalanym drewnem czy w piecu konwekcyjnym. Sama zasada działania polega na wykorzy...


04.09.2024Artur Nowak

Piec tunelowy: Przyspiesz proces pieczenia bez utraty jakości.

Piec tunelowy stał się jednym z najbardziej pożądanych rozwiązań dla restauratorów dążących do efektywności produkcji, zwłaszcza w miejscach o dużej przepustowości. Jego konstrukcja i działa...


09.09.2023Artur Orlicz

Piec tunelowy do pizzy: Gwarancja równomiernie upieczonej pizzy co raz.

W świecie gastronomii technologia nieustannie się rozwija, przynosząc innowacyjne rozwiązania, które zmieniają sposób, w jaki właściciele lokali podchodzą do pieczenia. Jednym z tych ...


Spis treści
Piece do pizzy
Zapytaj o ceny i koszty

Oferujesz Piece do pizzy?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.