Wentylacja dla gastronomii. Najlepsze Oferty Firm w 2024 roku
Otrzymaj kilka ofert od firm - Zaoszczędź do 30%
168 firm w tej kategorii
Zapytaj o ceny i koszty
  • Warszawa
  • Katowice
  • Wrocław
  • Poznań
  • Kraków
  • Gdańsk
  • Łódź
  • Szczecin
  • Bydgoszcz
  • Rzeszów
  • Lublin
  • Olsztyn
  • Zielona Góra
  • Kielce
  • Opole

Bezpłatnie wyślij zapytanie

Podaj jakich firm i ofert szukasz

Firmy złożą Ci oferty

Porównaj ceny i ważne parametry

Kupuj taniej i lepiej

Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu

14.11.2024 | autor: Rafał Rybicki | PRZECZYTASZ W 4

Szukasz najlepszych ofert na wentylację dla gastronomii?

Wyślij zapytanie do różnych dostawców systemów wentylacyjnych dla branży gastronomicznej, aby otrzymać bezpłatne propozycje i skorzystać z atrakcyjnych ofert. Porównaj efektywność energetyczną, jakość urządzeń oraz wsparcie po sprzedaży, wybierając idealnego dostawcę, który spełni specyficzne wymagania Twojej restauracji, kawiarni czy baru. Sprawdź, który z dostawców oferuje najbardziej wydajne, niezawodne i łatwe w obsłudze systemy wentylacyjne w najlepszych warunkach współpracy.

Twoje zapytanie trafia bezpośrednio do dostawców, a oni niezobowiązująco przesyłają swoje oferty, bez żadnych opłat czy prowizji z Twojej strony.

Wyślij bezpłatne zapytanie

Wentylacja w lokalu gastronomicznym

Głównym celem funkcjonowania wentylacji w lokalu gastronomicznym jest utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności, a także odprowadzanie zanieszczyszczeń. Pomieszczenie kuchni to miejsce, w którym unosi się dużo pary wodnej, dwutlenku węgla i tłuszczu oraz rozchodzi się dużo intensywnych zapachów. Wentylacja odpowiada tu zatem przede wszystkim za komfort pracy personelu i zapewnia im właściwe warunki do pracy. W kuchni źle klimatyzowanej temperatura i zapach sprawiają, że pracownikom jest tam trudno wytrzymać. Ponadto wszelkie zapachy mogą wydostawać się poza kuchnię, co jest w stanie zepsuć wrażenie innym gościom w lokalu.

Wymogi dla wentylacji gastronomicznej 
Jak zmierzyć wydajność systemu wentylacji? Wystarczy wyliczyć minimalną ilość świeżego powietrza w danym pomieszczeniu i określić właściwy bilans cieplno-wilgotnościowy. Ilość świeżego powietrza określamy w przeliczenie na liczbę osób przebywających w danej części lokalu. Każda z nich powinna mieć zapewnione 30m3 czystego i świeżego powietrza w ciągu jednej godziny.

Liczba wymian powietrza jest inna dla kuchni, a inna dla sali:

dla działu produkcyjnego (kuchnia) powinno to być 10-50 wymian w ciągu 1 h,
dla działu handlowego (sala konsumencka) powinno to być 5-10 wymian w ciągu 1 h.

W przypadku wilgotności powietrza i temperatury mamy następujące wytyczne:

wilgotność powietrza 40-50%,
zakres temperatury powietrza powinien oscylować w zakresie 20-22°C,
prędkość powietrza w miejscu pracy - 0,2-0,3 m/s.

Typy wentylacji w gastronomii

Wentylację w lokalu gastronomicznym możemy podzielić na trzy podstawowe typy:

Wentylacja ogólna, odpowiadająca za cyrkulację powietrza oraz odprowadzanie zanieczyszczonego i doprowadzanie świeżego.
Wentylacja miejscowa, będą wsparciem dla wentylacji ogólnej; to urządzenia odpowiadające za odprowadzanie zanieczyszczeń z konkretnego miejsca, np. okapy.
Klimatyzacja, czyli urządzenia mające za zadanie utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności.

Typy okapów gastronomicznych
Oprócz wentylacji ogólnej w kuchni warto pamiętać o okapach oraz wyciągach miejscowych. Ich umiejscowienie nie jest trudne, instalowane są oczywiście nad źródłami ciepła. Ograniczają one rozpraszanie cząsteczek tłuszczu i wysokich temperatur oraz usuwanie intensywnych zapachów.

Okapy do wentylacji miejscowej dzielą się na podstawie sposobu ich działania na:

  • Okap wyciągowy, będący podstawowym urządzeniem odpowiedzialnym za usuwanie zanieczyszczeń (zwłaszcza tłuszczu),
  • Okap nawiewno-wyciągowy, czyli taki, który oprócz funkcji swojego poprzednika wpuszcza dodatkowo świeże powietrze do pomieszczenia.

Ze względu na zastosowanie okapy wentylacyjne możemy podzielić w następujący sposób:

Typ I - okapy usuwające m.in. opary tłuszczu i dymu, które są efektem obróbki cieplnej żywności,

Typ II - okapy odpowiedzialne za usuwanie ciepła i pary wodnej, powstających w trakcie mycia naczyń

Wybierając okap powinniśmy przede wszystkim sprawdzić, z jakich materiałów został wykonany. Okap powinien być odporny na tłuszcz i wilgoć, być łatwy w czyszczeniu oraz wyprodukowany z niepalnego materiału. W przypadku okapów z oświetleniem należy koniecznie pamiętać o osłonce. Podczas wyboru okapu powinniśmy sprawdzić, jaki filtr w nim zastosowano, jakie wymiary ma urządzenie oraz jakie są rodzaje nawiewu.

Wyżej wspomniano o wentylacji sal w lokalu, ale została jeszcze kwestia wentylacji w łazienkach i toaletach. W tych pomieszczeniach należy zainstalować wentylację mechaniczną z odpowiednim układem ciśnienia. Oznacza to, że powietrze z toalety nie może przenikać do innych pomieszczeń wobec których stawia się wyższe wymagania sanitarne.

Projekt wentylacji dla gastronomii

Projekt technologiczny wentylacji powinien przede wszystkim uwzględniać wytyczne zawarte w projekcie technologicznym całego budynku. Dobra realizacja projektu zapewni nam trwałość instalacji, a podczas montażu urządzeń unikniemy wielu zaskoczeń oraz niepotrzebnych awarii.

PROJEKT POWINIEN ZAWIERAĆ:

  • opis techniczny;
  • szkice;
  • opis urządzeń.
  • bilans powietrza higienicznego;
  • bilans powietrza zanieczyszczonego;
  • bilans ciepła w pomieszczeniach;
  • system wentylacji toalet;
  • określenie strumieni powietrza usuwanego przez wentylację ogólną i miejscową;

Wentylacja to niezbędny element lokalu gastronomicznego. Odpowiada za komfort pracowników, zadowolenie gości, a także dopuszczenie lokalu do użytkowania. Projekt technologiczny to kwestia bardzo skomplikowana i nie powinno się jej lekceważyć. Starannie wykonany pozwoli nam oszczędzić pieniądze i skonstruować instalację, która posłuży latami. 

Szukasz najlepszych ofert na wentylację dla gastronomii?

Wyślij zapytanie do różnych dostawców systemów wentylacyjnych dla branży gastronomicznej, aby otrzymać bezpłatne propozycje i skorzystać z atrakcyjnych ofert. Porównaj efektywność energetyczną, jakość urządzeń oraz wsparcie po sprzedaży, wybierając idealnego dostawcę, który spełni specyficzne wymagania Twojej restauracji, kawiarni czy baru. Sprawdź, który z dostawców oferuje najbardziej wydajne, niezawodne i łatwe w obsłudze systemy wentylacyjne w najlepszych warunkach współpracy.

Twoje zapytanie trafia bezpośrednio do dostawców, a oni niezobowiązująco przesyłają swoje oferty, bez żadnych opłat czy prowizji z Twojej strony.

Wyślij bezpłatne zapytanie

Wypełnij formularz i porównaj oferty firm

Jak działa nasz serwis

Wystarczy, że odpowiesz na kilka krótkich pytań, a odezwą się do Ciebie zainteresowani specjaliści z Twojej okolicy. Otrzymujesz konkurencyjne propozycje wykonania - oszczędzasz czas i pieniądze. Niczym nie ryzykujesz: wystawianie zleceń nic nie kosztuje.

Krok 1. Określasz jakiej usługi lub produktu szukasz

W tym celu wybierz i wypełnij krótki formularz i sprecyzuj swoje oczekiwania, co do usługi lub produktu, którego szukasz. Im więcej podasz nam szczegółów, tym precyzyjniejsze otrzymasz oferty w odpowiedzi na Twoje zapytanie.

Krok 2. Znajdź zainteresowanych Wykonawców i Dostawców

Zainteresowane firmy zapoznają się z treścią i wymaganiami Twojego zapytania. Przygotowują oferty handlowe i przekazują je bezpośrednio do Ciebie. Firmy będą kontaktował się z Tobą telefonicznie, emailem i za pośrednictwem naszego serwisu.

Krok 3. Otrzymujesz niezobowiązujące oferty

Porównujesz otrzymane oferty i po dokonaniu wyboru możesz zamówić usługę lub produkt u firmy, która najbardziej Ci odpowiada. Nasza usługa jest 100% darmowa i niezobowiązująca. Nie jesteś zobowiązany do zakupu.

{{trade.acquisition_initstep_title || trade.name}}

Odpowiedz na kilka pytań
Oferty są darmowe i niezobowiązujące

{{steps[activeStep].description}}

Uwaga: Możesz podać dodatkowe uwagi

Szukamy specjalistów dla Twojego Zapytania!

Wyszukujemy już dla Ciebie dostawców zgodnych z Twoim zapytaniem.

Wysłaliśmy na Twój adres e-mail {{form.user_data.email}} prośbę o potwierdzenie informacji.
Sprawdź swoją pocztę.

Dodaj załączniki

Dodaj zdjęcia lub projekt itp. Pomoże to firmom dopasować oferty specjalnie dla Ciebie.

Prosimy wybrać odpowiedź
Wstecz
Pomiń

Dołącz do firm oferujących {{trade.name}}

Czy na pewno chcesz zakończyć?
Utracisz wszystkie odpowiedzi.
Kontynuuj zapytanie
Przerwij zapytanie
Wybierz wersję uproszczoną.
Tylko pole opisu.

Wentylacja w Zwiadowca

Sanpol Sanpol
Kompleksowe wyposażenie łazienek, instalacje grzewcze, sanitarne, wentylacyjne
Jesteśmy jednym z wiodących dystrybutorów w branży systemów grzewczych, instalacyjnych, wyposażenia łazienek na polskim rynku. Sprzedajemy m.in.: - pompy grzewcze - kotły c.o - kabiny prysznicowe - klimatyzatory - rekuperatory - wentylatory - ceramikę łazienkową - umywalki - instalacje - stelaże
Horeca PArtner Kamil Kurcin Horeca PArtner Kamil Kurcin
Horeca PArtner Wszystko Dla Gastronomi
Horeca Partner obsługuje hotele i restauracje w zakresie doradztwa oraz dostaw mebli ogrodowych , mebli tapicerowanych , mebli basenowych oraz plażowych ,parasoli , donic do hoteli i restauracji .Współpracujemy z fabrykami z Włoch , Hiszpanii , Polski a także krajów skandynawskich .
Stan-Mar Marek Łukowski Stan-Mar Marek Łukowski
FIRMA ZAJMUJE SIE SERWISEM I DOSTARCZANIEM SZEROKO POJETYCH MEBLI CHŁODNICZYCH.
Wykonujemy i dostarczamy chłodnictwo dla cukierni, piekarni, punktów gastronomicznych, restauracji i wielu innych. Montujemy oraz utrzymujemy w ruchu i serwisujemy urządzenia chłodnicze i mroźnicze dostarczane przez nas do naszych Klientów.
WIGO GĄSIOROWSKI WIGO GĄSIOROWSKI
Wyposażenie Rynku HoReCa
Firma WIGO GĄSIOROWSKI jest obecna na rynku od 1994 roku. W ciągu całego okresu swojej działalności dbamy o najwyższą jakość świadczonych usług. Dzięki bogatej wiedzy i doświadczeniu jesteśmy w stanie zapewnić naszym klientom profesjonalną obsługę oraz konkurencyjne ceny.
Klima-Therm S.A Klima-Therm S.A
Lider w dziedzinie klimatyzacji
Firma Klima-Therm, Generalny Przedstawiciel FUJITSU GENERAL w Polsce, Skandynawii oraz w krajach nadbałtyckich, od 1996 roku dostarcza Klientom najnowocześniejsze rozwiązania w zakresie Klimatyzacji Komfortu oraz systemów Klimatyzacji Przemysłowej w oparciu o urządzenia renomowanych, ...
Grohe Polska Sp. z o.o. Grohe Polska Sp. z o.o.
Wyposażenie łazienek
GROHE jest wiodącym na świecie producentem armatury sanitarnej, cenionym za wprowadzanie na rynek produktów innowacyjnych.
SAMSUNG ELECTRONICS Sp z o.o. SAMSUNG ELECTRONICS Sp z o.o.
Samsung - rozwiązania dla HoReCa
Od ponad 70 lat firma Samsung poświęciła wszystkie swoje wysiłki na rzecz stworzenia lepszego świata dostarczając zaawansowanych technologii zarówno dla przedsiębiorstw, jak i użytkowników indywidualnych. Poprzez ciągłe innowacje, funkcjonalne produkty i usługi, utalentowanych praco...
HellCold Polska Sp. z o.o. Sp. K. HellCold Polska Sp. z o.o. Sp. K.
Aroma marketing- aromatyzacja pomieszczeń
HellCold Polska to firma zajmująca się profesjonalną i kompleksową obsługą Klienta w zakresie wdrażania marketingu zapachowego. Począwszy od doboru właściwego urządzenia (w postaci wolnostojącej, zawieszanej lub wpiętej do wentylacji) po odpowiedni zapach.
Firma CHIGO Polska Sp. z o.o. jest autoryzowanym i bezpośrednim przedstawicielem koncernu CHIGO, znanego producenta klimatyzatorów.
Onninen Sp. z o.o.
Technika sanitarna
Firma Onninen została założona w 1913 roku. W swojej długiej historii zawsze była firmą rodzinną. Rodzina założyciela nadal aktywnie uczestniczy w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Już w latach 30. i 40. Onninen osiągnął na rodzimym rynku pozycję liczącego się hurtowego dostawcy w branży technicznej...
Oferujesz rozwiązania dla rynku horeca?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.

Więcej poradników na podobny temat
22.10.2024Robert Szymczak

Wentylacja pokoi hotelowych – Nowoczesne systemy, które poprawią jakość pobytu i oszczędzą energię

Projektując systemy wentylacyjne i klimatyzacyjne dla hotelu należy rozpocząć od podziału obiektu na strefy, które będą obsługiwane przez niezależne systemy powietrzne (pokoje, restauracje, ...


14.11.2024Rafał Rybicki

Wentylacja dla gastronomii. Najlepsze Oferty Firm w 2024 roku

Głównym celem funkcjonowania wentylacji w lokalu gastronomicznym jest utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności, a także odprowadzanie zanieszczyszczeń. Pomieszczenie kuchni to miejs...


23.10.2024Anita Wysocka

Wentylacja kuchni gastronomicznej - – Jak Zadbać o Czyste Powietrze i Komfort Pracy. Praktyczne Porady i Oferty

Wymogi dotyczące wentylacji w lokalach gastronomicznych są niezbędne zarówno z perspektywy higieny, jak i formalnych przepisów prawa budowlanego. W kuchni gastronomicznej oraz w sali ...


Spis treści
Wentylacja
Zapytaj o ceny i koszty

Oferujesz Wentylacja?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.