Podaj jakich firm i ofert szukasz
Porównaj ceny i ważne parametry
Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu
Wyślij zapytanie do różnych dostawców systemów wentylacyjnych dla branży gastronomicznej, aby otrzymać bezpłatne propozycje i skorzystać z atrakcyjnych ofert. Porównaj efektywność energetyczną, jakość urządzeń oraz wsparcie po sprzedaży, wybierając idealnego dostawcę, który spełni specyficzne wymagania Twojej restauracji, kawiarni czy baru. Sprawdź, który z dostawców oferuje najbardziej wydajne, niezawodne i łatwe w obsłudze systemy wentylacyjne w najlepszych warunkach współpracy.
Twoje zapytanie trafia bezpośrednio do dostawców, a oni niezobowiązująco przesyłają swoje oferty, bez żadnych opłat czy prowizji z Twojej strony.
Głównym celem funkcjonowania wentylacji w lokalu gastronomicznym jest utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności, a także odprowadzanie zanieszczyszczeń. Pomieszczenie kuchni to miejsce, w którym unosi się dużo pary wodnej, dwutlenku węgla i tłuszczu oraz rozchodzi się dużo intensywnych zapachów. Wentylacja odpowiada tu zatem przede wszystkim za komfort pracy personelu i zapewnia im właściwe warunki do pracy. W kuchni źle klimatyzowanej temperatura i zapach sprawiają, że pracownikom jest tam trudno wytrzymać. Ponadto wszelkie zapachy mogą wydostawać się poza kuchnię, co jest w stanie zepsuć wrażenie innym gościom w lokalu.
Wymogi dla wentylacji gastronomicznej
Jak zmierzyć wydajność systemu wentylacji? Wystarczy wyliczyć minimalną ilość świeżego powietrza w danym pomieszczeniu i określić właściwy bilans cieplno-wilgotnościowy. Ilość świeżego powietrza określamy w przeliczenie na liczbę osób przebywających w danej części lokalu. Każda z nich powinna mieć zapewnione 30m3 czystego i świeżego powietrza w ciągu jednej godziny.
Liczba wymian powietrza jest inna dla kuchni, a inna dla sali:
dla działu produkcyjnego (kuchnia) powinno to być 10-50 wymian w ciągu 1 h,
dla działu handlowego (sala konsumencka) powinno to być 5-10 wymian w ciągu 1 h.
W przypadku wilgotności powietrza i temperatury mamy następujące wytyczne:
wilgotność powietrza 40-50%,
zakres temperatury powietrza powinien oscylować w zakresie 20-22°C,
prędkość powietrza w miejscu pracy - 0,2-0,3 m/s.
Wentylację w lokalu gastronomicznym możemy podzielić na trzy podstawowe typy:
Wentylacja ogólna, odpowiadająca za cyrkulację powietrza oraz odprowadzanie zanieczyszczonego i doprowadzanie świeżego.
Wentylacja miejscowa, będą wsparciem dla wentylacji ogólnej; to urządzenia odpowiadające za odprowadzanie zanieczyszczeń z konkretnego miejsca, np. okapy.
Klimatyzacja, czyli urządzenia mające za zadanie utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności.
Typy okapów gastronomicznych
Oprócz wentylacji ogólnej w kuchni warto pamiętać o okapach oraz wyciągach miejscowych. Ich umiejscowienie nie jest trudne, instalowane są oczywiście nad źródłami ciepła. Ograniczają one rozpraszanie cząsteczek tłuszczu i wysokich temperatur oraz usuwanie intensywnych zapachów.
Okapy do wentylacji miejscowej dzielą się na podstawie sposobu ich działania na:
Ze względu na zastosowanie okapy wentylacyjne możemy podzielić w następujący sposób:
Typ I - okapy usuwające m.in. opary tłuszczu i dymu, które są efektem obróbki cieplnej żywności,
Typ II - okapy odpowiedzialne za usuwanie ciepła i pary wodnej, powstających w trakcie mycia naczyń
Wybierając okap powinniśmy przede wszystkim sprawdzić, z jakich materiałów został wykonany. Okap powinien być odporny na tłuszcz i wilgoć, być łatwy w czyszczeniu oraz wyprodukowany z niepalnego materiału. W przypadku okapów z oświetleniem należy koniecznie pamiętać o osłonce. Podczas wyboru okapu powinniśmy sprawdzić, jaki filtr w nim zastosowano, jakie wymiary ma urządzenie oraz jakie są rodzaje nawiewu.
Wyżej wspomniano o wentylacji sal w lokalu, ale została jeszcze kwestia wentylacji w łazienkach i toaletach. W tych pomieszczeniach należy zainstalować wentylację mechaniczną z odpowiednim układem ciśnienia. Oznacza to, że powietrze z toalety nie może przenikać do innych pomieszczeń wobec których stawia się wyższe wymagania sanitarne.
Projekt technologiczny wentylacji powinien przede wszystkim uwzględniać wytyczne zawarte w projekcie technologicznym całego budynku. Dobra realizacja projektu zapewni nam trwałość instalacji, a podczas montażu urządzeń unikniemy wielu zaskoczeń oraz niepotrzebnych awarii.
PROJEKT POWINIEN ZAWIERAĆ:
Wentylacja to niezbędny element lokalu gastronomicznego. Odpowiada za komfort pracowników, zadowolenie gości, a także dopuszczenie lokalu do użytkowania. Projekt technologiczny to kwestia bardzo skomplikowana i nie powinno się jej lekceważyć. Starannie wykonany pozwoli nam oszczędzić pieniądze i skonstruować instalację, która posłuży latami.
Wyślij zapytanie do różnych dostawców systemów wentylacyjnych dla branży gastronomicznej, aby otrzymać bezpłatne propozycje i skorzystać z atrakcyjnych ofert. Porównaj efektywność energetyczną, jakość urządzeń oraz wsparcie po sprzedaży, wybierając idealnego dostawcę, który spełni specyficzne wymagania Twojej restauracji, kawiarni czy baru. Sprawdź, który z dostawców oferuje najbardziej wydajne, niezawodne i łatwe w obsłudze systemy wentylacyjne w najlepszych warunkach współpracy.
Twoje zapytanie trafia bezpośrednio do dostawców, a oni niezobowiązująco przesyłają swoje oferty, bez żadnych opłat czy prowizji z Twojej strony.
Wystarczy, że odpowiesz na kilka krótkich pytań, a odezwą się do Ciebie zainteresowani specjaliści z Twojej okolicy. Otrzymujesz konkurencyjne propozycje wykonania - oszczędzasz czas i pieniądze. Niczym nie ryzykujesz: wystawianie zleceń nic nie kosztuje.
W tym celu wybierz i wypełnij krótki formularz i sprecyzuj swoje oczekiwania, co do usługi lub produktu, którego szukasz. Im więcej podasz nam szczegółów, tym precyzyjniejsze otrzymasz oferty w odpowiedzi na Twoje zapytanie.
Zainteresowane firmy zapoznają się z treścią i wymaganiami Twojego zapytania. Przygotowują oferty handlowe i przekazują je bezpośrednio do Ciebie. Firmy będą kontaktował się z Tobą telefonicznie, emailem i za pośrednictwem naszego serwisu.
Porównujesz otrzymane oferty i po dokonaniu wyboru możesz zamówić usługę lub produkt u firmy, która najbardziej Ci odpowiada. Nasza usługa jest 100% darmowa i niezobowiązująca. Nie jesteś zobowiązany do zakupu.
Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i
realizacje.
Projektując systemy wentylacyjne i klimatyzacyjne dla hotelu należy rozpocząć od podziału obiektu na strefy, które będą obsługiwane przez niezależne systemy powietrzne (pokoje, restauracje, ...
Głównym celem funkcjonowania wentylacji w lokalu gastronomicznym jest utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności, a także odprowadzanie zanieszczyszczeń. Pomieszczenie kuchni to miejs...
Wymogi dotyczące wentylacji w lokalach gastronomicznych są niezbędne zarówno z perspektywy higieny, jak i formalnych przepisów prawa budowlanego. W kuchni gastronomicznej oraz w sali ...
Wystarczy, że odpowiesz na kilka krótkich pytań, a odezwą się do Ciebie zainteresowani specjaliści z Twojej okolicy. Otrzymujesz konkurencyjne propozycje wykonania - oszczędzasz czas i pieniądze. Niczym nie ryzykujesz: wystawianie zleceń nic nie kosztuje.
W tym celu wybierz i wypełnij krótki formularz i sprecyzuj swoje oczekiwania, co do usługi lub produktu, którego szukasz. Im więcej podasz nam szczegółów, tym precyzyjniejsze otrzymasz oferty w odpowiedzi na Twoje zapytanie.
Zainteresowane firmy zapoznają się z treścią i wymaganiami Twojego zapytania. Przygotowują oferty handlowe i przekazują je bezpośrednio do Ciebie. Firmy będą kontaktował się z Tobą telefonicznie, emailem i za pośrednictwem naszego serwisu.
Porównujesz otrzymane oferty i po dokonaniu wyboru możesz zamówić usługę lub produkt u firmy, która najbardziej Ci odpowiada. Nasza usługa jest 100% darmowa i niezobowiązująca. Nie jesteś zobowiązany do zakupu.