Gastronomiczne okapy kuchenne ze stali nierdzewnej
Otrzymaj kilka ofert od firm - Zaoszczędź do 30%
177 firm w tej kategorii
Zapytaj o ceny i koszty
  • Warszawa
  • Katowice
  • Wrocław
  • Poznań
  • Kraków
  • Gdańsk
  • Łódź
  • Szczecin
  • Bydgoszcz
  • Rzeszów
  • Lublin
  • Olsztyn
  • Zielona Góra
  • Kielce
  • Opole

Bezpłatnie wyślij zapytanie

Podaj jakich firm i ofert szukasz

Firmy złożą Ci oferty

Porównaj ceny i ważne parametry

Kupuj taniej i lepiej

Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu

04.09.2024 | autor: Administrator | PRZECZYTASZ W 4 minuty

Idealny okap gastronomiczny

Podczas projektowania kuchni w restauracji hotelowej jednym z głównych wyzwań jest zapewnienie wygodnych warunków pracy. Jest to zadanie wymagające dużego wysiłku, ponieważ kuchnia zazwyczaj jest zatłoczona, pełna gorącej pary, intensywnych zapachów oraz tłuszczu, co sprawia, że ​​praca w niej jest trudna. Aby zapewnić odpowiednią wentylację w kuchni, niezbędne jest zastosowanie okapu gastronomicznego.

Istotnym elementem jest wyciąg kuchenny, którego funkcją jest przede wszystkim zapewnienie odpowiedniego komfortu termicznego poprzez usuwanie oparów do kanału wentylacyjnego oraz usuwanie różnorodnych zanieczyszczeń i zapachów. Należy pamiętać, że słabo wydajny system wentylacyjny może negatywnie wpłynąć na komfort gości, którzy będą nękani przez fale gorąca i intensywne zapachy w trakcie posiłku.

Jak działa okap gastronomiczny?

Okapy gastronomiczne spełniają nie tylko podstawową funkcję wentylacyjną, ale również służą do oczyszczania powietrza z nadmiaru tłuszczu, oparów pochodzących np. z zmywarek czy piekarników oraz usuwają nagrzane powietrze emitowane przez różnego rodzaju sprzęty kuchenne. Dodatkowo mogą mieć funkcję nawiewu świeżego powietrza. Okapy gastronomiczne powinny charakteryzować się określonymi cechami, ponieważ kuchnia to miejsce, gdzie zazwyczaj panują trudne warunki. Na powierzchni urządzeń często gromadzi się rozgrzany tłuszcz, dlatego okap gastronomiczny powinien być wykonany z materiałów odporowych działanie tłuszczu. Co więcej, nie powinny mu szkodzić silne środki czyszczące, kwasy oraz wysoka temperatura.

Przy doborze okapu należy wziąć pod uwagę jego rodzaj, system filtracji oraz miejsce montażu. Producenci oferują okapy centralne i przyścienne o różnych rozmiarach. Przy wyborze odpowiedniego okapu należy zwrócić uwagę na liczbę i wymiary króćców, ich wymiary i położenie.

Jak prawidłowo zamontować okap gastronomiczny?

Okapy do kuchni gastronomicznej oferowane są w różnych wariantach i mogą różnić się od siebie rozmiarem oraz sposobem montażu. Ważne jest jednak, aby zawsze dobrać odpowiedni model do danego pomieszczenia, aby zapewnić optymalne warunki pracy. W większości dużych kuchni blaty kuchenne znajdują się nie tylko pod ścianami, ale także w centralnej części sali, tworząc tzw. wyspę. Dlatego istotne jest, aby dokładnie rozważyć wybór okapu do kuchni i dobrać odpowiedni model.

Jeśli zdecydujemy się na ustawienie kuchenek na środku kuchni, konieczny będzie okap centralny, inaczej nazywany okapem wyspowym lub środkowym. To jeden z typów okapów, które nie wymagają montażu na ścianie, lecz zamiast tego są zamocowane do sufitu nad różnego rodzaju urządzeniami. Natomiast w przypadku, gdy kuchnia ma kuchenki ustawione pod ścianami, niezbędny będzie okap przyścienny.

Wymagania dotyczące okapów gastronomicznych

Mamy już ustalone, gdzie zostaną zamontowane nasze okapy i jak dokonać ich wyboru. Teraz trzeba skonsultować to z szefem kuchni i ustalić, jaka kuchnia będzie dominować w naszym hotelu oraz co będziemy gotować. W zależności od tego, czy będzie to kuchnia grillowa czy smażona, a może kuchnia włoska, różne będą też wymagania co do wyposażenia w okapy.

Wyróżniamy trzy zasadnicze rodzaje okapów:

  • Wyciągowe – mają za zadanie przechwycić i odprowadzić ciepło, parę oraz intensywne zapachy.
  • Hybrydowe (nawiewno-wyciągowe) – poza ekstrakcją powietrza, są również wyposażone w elementy nawiewne, które zapewniają właściwy bilans pomiędzy wyciąganym i nawiewanym powietrzem.
  • Kondensacyjne – ich celem jest kondensacja i usuwanie skroplonej pary wodnej ze ścian okapu.
    Okapy wyciągowe i hybrydowe montowane są najczęściej bezpośrednio nad sprzętem generującym tłuszcz i intensywne zapachy. Z kolei okapy kondensacyjne stosuje się wszędzie tam, gdzie ma miejsce wysoka emisja pary wodnej. Takie okapy mogą być dodatkowo wyposażone w elementy nawiewne, które dostarczają świeże powietrze do strefy kuchennej.

Zastosowanie okapów gastronomicznych w restauracji ma wiele zalet, w tym:

  • Zapewnienie bezpieczeństwa - okapy gastronomiczne zapewniają usuwanie dymu, oparów i par, co zmniejsza ryzyko pożaru oraz zapobiega zatruciom gazowym.

  • Poprawa jakości powietrza - okapy gastronomiczne pomagają utrzymać czyste i świeże powietrze w kuchni, co jest korzystne dla zdrowia pracowników i gości.

  • Kontrola zapachów - okapy gastronomiczne pozwalają na usuwanie nieprzyjemnych zapachów z kuchni, co jest szczególnie ważne w przypadku restauracji, które serwują potrawy o intensywnym zapachu.

  • Zwiększenie wydajności - dzięki zastosowaniu okapów gastronomicznych, pracownicy kuchni mogą skupić się na przygotowywaniu potraw, a nie na usuwaniu dymu i oparów.

  • Łatwiejsze utrzymanie czystości - okapy gastronomiczne zatrzymują tłuszcz i inne zanieczyszczenia, co ułatwia utrzymanie czystości w kuchni.

  • Spełnienie wymagań prawnych - okapy gastronomiczne są wymagane przez przepisy prawa, co oznacza, że restauracja, która je posiada, spełnia wymogi prawne i unika kar.

Wszystkie te korzyści czynią z okapów gastronomicznych ważny element wyposażenia restauracji, który przyczynia się do zapewnienia bezpieczeństwa i komfortu pracy, a także poprawia jakość wydawanych potraw i zadowolenie klientów.

Okap gastronomiczny - Łapacz tłuszczu

Przeprowadzenie odpowiedniej filtracji powietrza odprowadzanego przez okap przynosi wiele korzyści. Oczyszczone powietrze zapewnia lepszą higienę kanałów wentylacyjnych i samego okapu. W większości urządzeń stosowane są filtry mechaniczne, które działają na zasadzie wyłapywania tłuszczu poprzez wykorzystanie siły odśrodkowej i siły grawitacji do fizycznego oddzielenia zanieczyszczeń.

Współczesne okapy mają znakomitą funkcję usuwania tłuszczu z wyciąganego powietrza. Jest to nie tylko oczyszczenie z nieprzyjemnych zapachów, ale również z niechcianych elementów, które powstają w trakcie gotowania. Wskazane jest zatem wybranie okapu z funkcją tzw. “łapacza tłuszczu”. Są to specjalne filtry, które pochłaniają oleistą mgłę i opary tłuszczu. Dzięki temu czyszczenie staje się znacznie łatwiejsze, ponieważ tłuste plamy nie pojawiają się na meblach, ścianach i sprzęcie kuchennym. Przy wyborze urządzenia lub rozmowie z przedstawicielem firmy, należy upewnić się, że filtr łatwo się zdejmuje i, co równie istotne, czy nadaje się do mycia w zmywarce.

Oświetlenie okapów gastronomicznych

Wszystkie okapy przeznaczone do zastosowań gastronomicznych mogą zostać dodatkowo wyposażone w oświetlenie. Rodzaj oświetlenia zależy od indywidualnych preferencji klienta, który ma do wyboru oświetlenie jarzeniowe, halogenowe lub coraz częściej stosowane diody LED. Okapy z oświetleniem ułatwiają pracę personelu kuchennego, a sposób montażu oświetlenia gwarantuje łatwe czyszczenie, dłuższą żywotność źródeł światła oraz wygodę użytkowania.

Wypełnij formularz i porównaj oferty firm

Jak działa nasz serwis

Wystarczy, że odpowiesz na kilka krótkich pytań, a odezwą się do Ciebie zainteresowani specjaliści z Twojej okolicy. Otrzymujesz konkurencyjne propozycje wykonania - oszczędzasz czas i pieniądze. Niczym nie ryzykujesz: wystawianie zleceń nic nie kosztuje.

Krok 1. Określasz jakiej usługi lub produktu szukasz

W tym celu wybierz i wypełnij krótki formularz i sprecyzuj swoje oczekiwania, co do usługi lub produktu, którego szukasz. Im więcej podasz nam szczegółów, tym precyzyjniejsze otrzymasz oferty w odpowiedzi na Twoje zapytanie.

Krok 2. Znajdź zainteresowanych Wykonawców i Dostawców

Zainteresowane firmy zapoznają się z treścią i wymaganiami Twojego zapytania. Przygotowują oferty handlowe i przekazują je bezpośrednio do Ciebie. Firmy będą kontaktował się z Tobą telefonicznie, emailem i za pośrednictwem naszego serwisu.

Krok 3. Otrzymujesz niezobowiązujące oferty

Porównujesz otrzymane oferty i po dokonaniu wyboru możesz zamówić usługę lub produkt u firmy, która najbardziej Ci odpowiada. Nasza usługa jest 100% darmowa i niezobowiązująca. Nie jesteś zobowiązany do zakupu.

{{trade.acquisition_initstep_title || trade.name}}

Odpowiedz na kilka pytań
Oferty są darmowe i niezobowiązujące

{{steps[activeStep].description}}

Uwaga: Możesz podać dodatkowe uwagi

Szukamy specjalistów dla Twojego Zapytania!

Wyszukujemy już dla Ciebie dostawców zgodnych z Twoim zapytaniem.

Wysłaliśmy na Twój adres e-mail {{form.user_data.email}} prośbę o potwierdzenie informacji.
Sprawdź swoją pocztę.

Dodaj załączniki

Dodaj zdjęcia lub projekt itp. Pomoże to firmom dopasować oferty specjalnie dla Ciebie.

Prosimy wybrać odpowiedź
Wstecz
Pomiń

Dołącz do firm oferujących {{trade.name}}

Czy na pewno chcesz zakończyć?
Utracisz wszystkie odpowiedzi.
Kontynuuj zapytanie
Przerwij zapytanie
Wybierz wersję uproszczoną.
Tylko pole opisu.

Okapy gastronomiczne w Zwiadowca

MAGNUM-PRO MAGNUM-PRO
Kompleksowe wyposażenie gastronomii
Firma MAGNUM PRO jest autoryzowanym dystrybutorem wiodących marek europejskich specjalizujących się w produkcji najwyższej jakości akcesoriów, sprzętów oraz mebli gastronomicznych. Z branżą gastronomiczną mamy do czynienia od ponad dekady.
MAWI M. Piszczek & W. Dziedzic Sp.j. MAWI M. Piszczek & W. Dziedzic Sp.j.
MAWI - Urządzenia chłodnicze i gastronomiczne
Mawi jest wieloletnim, uznanym w Polsce i Europie producentem urządzeń chłodniczych i gastronomicznych, istniejącym na rynku od 1989 roku. Nasze wyroby produkowane są z najwyższej jakości materiałów i podzespołów, których producentami są znane w świecie firmy, takie jak:...
Hand-Spol
Sprzęt gastronomiczny, chłodniczy i klimatyzacyjny
Firma HAND-SPOL-HoReCa powstała w roku 2007 w wyniku przekształceń własnościowych firmy P.H.Z. HAND-SPOL, która działa od roku 1991. W czasie blisko 18 lat zaopatrywała klientów w kraju i zagranicą w maszyny i urządzenia: masarskie, gastronomiczne, chłodnicze i klimatyzacyjne.
CULINA CULINA
Urządzenia gastronomiczne, drobny sprzęt kuchenny , urządzenia barowe, chłodnicz
Firmą Culina oferuje kompleksowe wyposażenie gastronomi. Świadczymy również profesjonalne usługi doradcze i wykonawcze, związane z wyposażeniem sektora gastronomicznego. Zajmujemy się również importem oraz eksportem urządzeń gastronomicznych najlepszych krajowych i zagranicznych producentów.
Masa Marcin Śliżewski Masa Marcin Śliżewski
Wyposażenie gastronomii i masarni
Jesteśmy prężnie rozwijającą się firmą z branży wyposażenia gastronomicznego. Od 2002 roku zajmujemy się wyposażaniem obiektów gastronomicznych w profesjonalny sprzęt renomowanych firm.
Horeca PArtner Kamil Kurcin Horeca PArtner Kamil Kurcin
Horeca PArtner Wszystko Dla Gastronomi
Horeca Partner obsługuje hotele i restauracje w zakresie doradztwa oraz dostaw mebli ogrodowych , mebli tapicerowanych , mebli basenowych oraz plażowych ,parasoli , donic do hoteli i restauracji .Współpracujemy z fabrykami z Włoch , Hiszpanii , Polski a także krajów skandynawskich .
Multi Gastro Sp. z o.o. Multi Gastro Sp. z o.o.
Najlepsze urządzenia w najlepszych cenach
Nasza firma zajmuje się sprzedażą sprzętu gastronomicznego oraz produktów niezbędnych w profesjonalnej gastronomii. Wyposażymy takie obiekty jak: restauracje, pizzerie, domy weselne, stołówki, szkoły i przedszkola, kawiarnie, bary, kluby, firmy cateringowe w najwyższej jakości urządzenia.
Suma Sp. z o.o. Sp. K. Suma Sp. z o.o. Sp. K.
Profesjonalne urządzenia i wyposażenie gastronomii
SUMA od 25 lat działa kompleksowo w zakresie projektowania oraz wyposażania profesjonalnych przestrzeni gastronomicznych. Naszą ideą przewodnią jest promowanie rozwiązań i urządzeń najwyższej jakości. Zapewniamy autoryzowaną obsługę serwisową, gwarantującą naszym klientom bezpieczną i ciągłą pracę.
Maresto Polska Sp. z o.o. Maresto Polska Sp. z o.o.
Rozwój i Współpraca w Branży HORECA z Maresto
Maresto to wiodący dostawca wyposażenia dla branży HORECA, oferujący nowoczesne rozwiązania gastronomiczne. Zapewniamy kompleksową obsługę, od doradztwa po montaż sprzętu. Nasze produkty charakteryzują się wysoką jakością i niezawodnością, co potwierdzają liczne realizacje w Polsce i na świecie.
Plastmet Sp z o.o. sp. k. Plastmet Sp z o.o. sp. k.
Meble ze stali nierdzewnej
PLASTMET to znana już w kraju firma produkująca doskonałej jakości meble ze stali nierdzewnej oraz zwykłej, malowanej proszkowo.W bogatej gamie produktów oferowanych przez PLASTMET są meble gastronomiczne, socjalne, warsztatowe i magazynowe oraz biurowe i szkolne, medyczne, ...
Oferujesz rozwiązania dla rynku horeca?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.

Więcej poradników na podobny temat
04.09.2024Administrator

Gastronomiczne okapy kuchenne ze stali nierdzewnej

Podczas projektowania kuchni w restauracji hotelowej jednym z głównych wyzwań jest zapewnienie wygodnych warunków pracy. Jest to zadanie wymagające dużego wysiłku, ponieważ kuchnia za...