Okapy gastronomiczne
Porównaj oferty 163 firm w kategorii Okapy gastronomiczne
Zapytaj o ceny i koszty
  • Warszawa
  • Katowice
  • Wrocław
  • Poznań
  • Kraków
  • Gdańsk
  • Łódź
  • Szczecin
  • Bydgoszcz
  • Rzeszów
  • Lublin
  • Olsztyn
  • Zielona Góra
  • Kielce
  • Opole

Bezpłatnie wyślij zapytanie

Podaj jakich firm i ofert szukasz

Firmy złożą Ci oferty

Porównaj ceny i ważne parametry

Kupuj taniej i lepiej

Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu

04.10.2022 | autor: Admin | PRZECZYTASZ W 3 minuty

Okapy gastronomiczne, jaki okap wybrać?

Okapy gastronomiczne to urządzenia niezbędne w kuchni grastronomicznej. Mają za zadanie nie tylko usuwać pojawiającą się parę wodną, ale także nadmiar ciepła, zapachów oraz cząsteczek tłuszczu gromadzących się nad urządzeniami gastronomicznymi. Pozwalają ponadto na prawidłowe funkcjonowanie instalacji wentylacyjnej. Profejsonalne okapy gastronomiczne zapewniają także większe bezpieczeństwo, higienę oraz komfort pracowników kuchni.

Rodzaje okapów gastronomicznych

Głównym wyznacznikiem podziału okapów gastronomicznych jest miejsce montażu. Wyróżniamy zatem okapy przyścienne, w których ciąg kuchenny, jak sama nazwa wskazuje, znajduje się przy ścianie oraz okapy centralne, w których ciąg kuchenny umieszczony jest na środku kuchni.

Okapy ze względu na kształ dzielimy na trapezowe (z charakterystycznym ścięciem), skośne oraz skrzyniowe. Jeśli chodzi o sposób działania to możemy wyróżnić okapy wyciągowe i nawiewno-wyciągowe. Okapy wyciągowe mają za zadanie wyciągać opary zawierające tłuszcz, z kolei nawiewno-wyciągowe dzielą się dodatkowo na:

  • okapy kompensacyjne, w których strumień powietrza kompensacyjnego jest nawiewany do pomieszczenia,
  • okapy indukcyjne, w których strumień powietrza indukcyjnego jest nawiewany na filtry,
  • okapy kompensacyjno-indukcyjne, w których oba strumienie nawiewane są jednocześnie.

Znaczenie wiązki indukcyjnej w okapach

Wiązka indukcyjna, określana także jako wiązka wychwytująca, to pozioma struga powietrza skierowana do wnętrza okapu. Charakteryzuje się stosunkowo dużą prędkością wpływu (ok. 5-6 m/s), a jej stosowanie sprawia, że okap kuchenny odznacza się większą szczelnością przy tej samej wydajności w porównaniu do zwykłego okapu. Podczas smażenia steków lub w trakcie zanurzania frytek we frytownicy mają miejsce duże uderzenia strumienia konwekcyjnego. Wówczas dym, opary i zatłuszczone powietrze dostają się w dużej ilości do okapu i kumulują się wewnątrz. W takim momencie tradycyjny okap wyciągowy wypuszcza część zanieczyszczeń na zewnątrz. Przydaje się wtedy wiązka indukcyjna, która jest w stanie zawrócić skumulowane zanieczyszczenia z powrotem do filtrów tłuszczowych.

Jaki okap gastronomiczny wybrać?

Dobierając wymiary okapu do gastronomii trzeba mieć na uwadze rozmiar zlokalizowanych pod nim urządzeń grzewczych. Jeśli dysponujemy małymi urządzeniami, jak frytownica gastronomiczna lub kontakt grill wystarczy okap, który nie przekroczy głębokością ponad wymiar stołu gastronomicznego, na którym stoją urządzenia. Jeśli potrzebny jest okap nad piec konwekcyjno-parowy, to warto wziąć pod uwagę, że okap takiej samej głębokości nie zbierze całej pary wodnej oraz zapachów i ciepła wydostających się na zewnątrz pieca po otwarciu drzwi. W tym przypadku powinniśmy zadbać o okap głębszy o ok. 20-30 cm niż głębokość pieca.

W okapie z kwasówki bardzo istotny jest dobór właściwej liczby króćców. Ma to wpływ na odpowiednią wentylację. Zależy on uzależniony od wielkości okapu i rodzaju oraz liczby urządzeń grzewczych, które się pod nim znajdują. Znaczenia ma także wielkość kuchni oraz zastosowany system wentylacyjny a także moc samego wentylatora.

Zalecane jest wyposażenie okapów w filtry labiryntowe (tzw. łapacze tłuszczu), które wychwytują drobiny i krople tłuszczu znajdujące się w parze wodnej. Okapy gastronomiczne z filtrem zapewniają dłuższą żywotność wentylatorów oraz zmniejszają konieczność częstego czyszczenia przewodów wentylacyjnych. Zabezpieczają także przed samozapłonem tłuszczu w okapie i kanale wyciągowym.

Okapy do gastronomii możemy wyposażyć w dodatkowe oświetlenie. Rodzaj oświetlenia uzależniony jest od preferencji klienta. Do wyboru jest oświetlenie jarzeniowe, halogenowe oraz coraz bardziej popularne i chętnie stosowane oświetlenie ledowe. Okapy z dodatkowym oświetleniem ułatwiają pracę personelu kuchni. Samo oświetlenie zamontowane jest w taki sposób, aby łatwo można je czyścić. Ponadto zapewnia on większą wygodę użytkowania oraz dłuższą żywotność elementów świetlnych.

Jak zamontować okap gastronomiczny?

Okapy nierdzewne przyścienne, jeśli są niewielkich rozmiarów, wystarczy przykręcić do ściany. A co zrobić gdy na środku kuchni znajduje się okap centralny lub gdy mamy okap o dużej głębokości? Przydają się wtedy zawiesia łańcuchowe lub szpilkowe. Szpilki sprawdzają się lepiej w przypadku większych okapów, gwarantują bowiem większą stabilność całej konstrukcji.

Okap gastronomiczny na jakiej wysokości?

Często spotykanym problemem podczas montażu okapu gastronomicznego jest określenie odpowiedniej odległości między okapem a urządzeniami grzewczymi. Kluczowym w tym przypadku jest dobór odpowiedniego wentylatora. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża odległość może mieć wpływ na słabsze pochłanianie zapachów oraz rozchodzenie się ich po całej sali kuchennej. Okap zawieszony zbyt nisko może z kolei narazić pracowników na urazy głowy i otarcia.

163 firm w kategorii Okapy gastronomiczne w Zwiadowca

Marathon  Barbara Kwaśnik Marathon Barbara Kwaśnik
Kompleksowe wyposażenie gastronomii - urządzenia, sprzęty, sztućce
Firma Marathon z siedzibą w Poznaniu działa na terenie całego kraju od 1994 roku i specjalizuje się w profesjonalnym,kompleksowym wyposażaniu lokali gastronomicznych, domów weselnych, firm cateringowych i hoteli w urządzenia, sprzęty i akcesoria
Gastro-Trade Gastro-Trade
Wyposażenie gastronomii
Firma Gastro-Trade zajmuje się sprzedażą sprzętu niezbędnego do prowadzenia gastronomii, oraz kompleksowo zaopatruje firmy, obiekty o profilu gastronomiczno-usługowym w sprzęt wiodących Polskich i Zagranicznych producentów.
Dajar Sp z o.o. Dajar Sp z o.o.
Zastawa stołowa, sztućce, szkło, bufet, catering, akcesoria kuchenne, meble.
Dajar to Polska firma z 30 letnim doświadczeniem, działająca w branży drobnego AGD. Ponad 17 lat temu w strukturze firmy powstał dział Horeca, który tworzą osoby ze środowiska gastronomi. Nasze doświadczenie, profesjonalizm oraz kompleksowa oferta to gwarancja solidnego partnera biznesowego.
Invest Horeca Bistro Invest Horeca Bistro
Urządzenia gastronomiczne, drobny sprzęt kuchenny , urządzenia barowe, chłodnicz
Firmą Culina oferuje kompleksowe wyposażenie gastronomi. Świadczymy również profesjonalne usługi doradcze i wykonawcze, związane z wyposażeniem sektora gastronomicznego. Zajmujemy się również importem oraz eksportem urządzeń gastronomicznych najlepszych krajowych i zagranicznych producentów.
Bela Mesa Bela Mesa
Wyposażenie gastronomiczne
Stół, na pierwszy rzut oka, to zwykły mebel. Ale gdyby stoły mogły mówić… opowiadałyby niezwykłe historie. O rodzinach spotykających się z okazji imienin czy urodzin, dzieciństwie i jedzeniu „za mamusię, za tatusia”, o zakochanych parach i latających nad stołem iskrach miłości, toastach dla młodej
INSPIRA Izabela Markowska INSPIRA Izabela Markowska
Wyposażenie gastronomii
Zapraszamy do naszego sklepu internetowego, a także do zapoznania się z naszymi poradnikami. Nie wiesz co powinieneś wybrać by zacząć zabawę z Latte Art? Jak działa Aeropress? Czy masz wszystkie niezbędne produkty do zrobienia pysznego drinka? To i więcej znajdziecie w naszych poradnikach!
KOMA - GASTRO Maciej Kołodziej KOMA - GASTRO Maciej Kołodziej
Urządzenia Gastronomiczne, Klimatyzacja, Wentylacja, Chłodnictwo, Pralnictwo
Nasz zespół to ambitni fachowcy, doskonale znający się na swojej profesji. Kochamy branże gastronomiczną ze wzajemnością, od wielu lat. Oferujemy kompleksowe wyposażenie gastronomii nie tylko w profesjonalny sprzęt tego typu ale również w wentylacje, klimatyzacje, pralnictwo.
BEST COMPANY SOLUTIONS Sp. z o .o. BEST COMPANY SOLUTIONS Sp. z o .o.
Oficjalny, polski dystrybutor wielu cenionych marek w branży HoReCa
Przyczyniamy się do rozwoju polskich firm oferując kompleksową obsługę branży HoReCa – od analizy potrzeb klienta, poprzez dobór i montaż sprzętu, aż po serwis technologiczny i szkolenia. Obecnie w porftolio firmy znajduje się marki tj.: Franke, Dalla Corte, Curtis, Zumex, Cuppone, Palux i inne.
Hand-Spol
Sprzęt gastronomiczny, chłodniczy i klimatyzacyjny
Firma HAND-SPOL-HoReCa powstała w roku 2007 w wyniku przekształceń własnościowych firmy P.H.Z. HAND-SPOL, która działa od roku 1991. W czasie blisko 18 lat zaopatrywała klientów w kraju i zagranicą w maszyny i urządzenia: masarskie, gastronomiczne, chłodnicze i klimatyzacyjne.
GRUPA IGUANA Sp. z o.o. GRUPA IGUANA Sp. z o.o.
GASTRONOMIA WENTYLACJA KLIMATYZACJA OGRZEWANIE
Iguana-Gastro-Polska - zajmujemy się importem, eksportem, dystrybucją urządzeń, akcesoriów gastronomicznych i wentylacyjnych, krajowych i zagranicznych producentów. Istniejemy na rynku od wielu lat, dzięki czemu doświadczenie pracowników w branży gastronomicznej i wenty...
Oferujesz rozwiązania dla rynku horeca?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.

Bezpłatnie wyślij zapytanie

Podaj jakich firm i ofert szukasz

Firmy złożą Ci oferty

Porównaj ceny i ważne parametry

Kupuj taniej i lepiej

Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu

Wypełnij formularz i porównaj oferty firm

Jak działa nasz serwis

Wystarczy, że odpowiesz na kilka krótkich pytań, a odezwą się do Ciebie zainteresowani specjaliści z Twojej okolicy. Otrzymujesz konkurencyjne propozycje wykonania - oszczędzasz czas i pieniądze. Niczym nie ryzykujesz: wystawianie zleceń nic nie kosztuje.

Krok 1. Określasz jakiej usługi lub produktu szukasz

W tym celu wybierz i wypełnij krótki formularz i sprecyzuj swoje oczekiwania, co do usługi lub produktu, którego szukasz. Im więcej podasz nam szczegółów, tym precyzyjniejsze otrzymasz oferty w odpowiedzi na Twoje zapytanie.

Krok 2. Znajdź zainteresowanych Wykonawców i Dostawców

Zainteresowane firmy zapoznają się z treścią i wymaganiami Twojego zapytania. Przygotowują oferty handlowe i przekazują je bezpośrednio do Ciebie. Firmy będą kontaktował się z Tobą telefonicznie, emailem i za pośrednictwem naszego serwisu.

Krok 3. Otrzymujesz niezobowiązujące oferty

Porównujesz otrzymane oferty i po dokonaniu wyboru możesz zamówić usługę lub produkt u firmy, która najbardziej Ci odpowiada. Nasza usługa jest 100% darmowa i niezobowiązująca. Nie jesteś zobowiązany do zakupu.

{{trade.acquisition_initstep_title || trade.name}}

Odpowiedz na kilka pytań
Oferty są darmowe i niezobowiązujące

{{steps[activeStep].description}}

Uwaga: Im więcej szczegółów podasz, tym oferty będą lepiej dopasowane.

Szukamy specjalistów dla Twojego Zapytania!

Wyszukujemy już dla Ciebie dostawców zgodnych z Twoim zapytaniem.

Wysłaliśmy na Twój adres e-mail {{form.user_data.email}} prośbę o potwierdzenie informacji.
Sprawdź swoją pocztę.

Korzystanie z naszego serwisu:
  •  100% darmowe i niezobowiązujące
  •  Brak obowiązku zamawiania

Dodaj załączniki

Dodaj zdjęcia lub projekt itp. Pomoże to firmom dopasować oferty specjalnie dla Ciebie.

Prosimy wybrać odpowiedź
Wstecz
Pomiń

Dołącz do firm oferujących {{trade.name}}

Czy na pewno chcesz zakończyć?
Utracisz wszystkie odpowiedzi.
Kontynuuj zapytanie
Przerwij zapytanie
Wybierz wersję uproszczoną.
Tylko pole opisu.
Spis treści
Posiadamy 163 zarejestrowanych firm
oferujących Okapy gastronomiczne
Zapytaj o ceny i koszty

Oferujesz Okapy gastronomiczne?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.