Podaj jakich firm i ofert szukasz
Porównaj ceny i ważne parametry
Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu
Co to jest szafa chłodnicza? Najprościej możnaby ją określić jako profesjonalną lodówkę. Działa na podobnej zasadzie jak te, które mamy w domach, czyli przez cały czas. Różni się jednak kilkoma parametrami oraz budową. Przechowamy w niej produkty spożywcze takie jak mięso czy nabiał ale również dania gotowe, kanapki, desery i soki. Chłodziarka gastronomiczna jest jednym z najistotniejszych elementów wyposażenia każdego lokalu, w którym świeżość produktów stawiana jest na pierwszym planie. Dzięki niej dbamy o wysoką jakość serwowanych potraw oraz o bezpieczeństwo klientów. Profesjonalne urządzenie chłodnicze oznacza także dużo mniejsze straty żywności.
Wybierając szafę chłodniczą powinniśmy zastanowić się nad jej przeznaczeniem. Zupełnie inne wymagania stawiamy wobec małej chłodziarki na napoje ustawionej przy barze, a inne wobec tej, która posłuży do przechowywania mięsa w dużej restauracji.
Jeśli głównym zadaniem szafy chłodniczej ma być magazynowanie żywności na zapleczu gastronomicznym, to najistotniejsze będą jej funkcjonalność i wydajność. W pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na zakres temperatur. Powinien on być dostosowany do rodzaju przechowywanego jedzenia. Im szerszy zakres, tym więcej możliwości, a samo urządzenie jest bardziej uniwersalne. Szafa chłodnicza pozwoli nam regulować temperaturę w zakresie od 0 do 15o C, a nie tylko od 2 do 8o C, jak w domowej lodówce. Szafa mroźnicza pozwoli nam uzyskać temperaturę w zakresie od -14 do -28o C, czyli niższą niż w standardowych zamrażarkach gdzie jest to od -6 do -26o C.
Chłodziarki wykorzystywane w lokalach gastronomicznych są najczęściej wyposażone w prowadnice dostosowane do pojemników GN, a nie jak w cukiernictwie czy piekarnictwie, gdzie stosuje się standardowe półki o wymiarach 600x400 mm. Praktycznym rozwiązaniem okazują się szafy chłodnicze wjezdne, które nie wymagają przenoszenia pojemników i tac na czas chłodzenia. Stosuje się bowiem do tego celu specjalny wózek.
Przeszklone szafy chłodnicze sprawdzą się głównie w sklepach, restauracjach i barach. Umożliwiają one ekspozycję deserów, ciast, przekąsek oraz napojów butelkowanych. Cała zawartość szafy chłodniczej jest widoczna więc nie ma konieczności otwierania przeszklonych drzwi, co redukuje straty energii i obniża rachunki za prąd.
Na rynku znajdziemy chłodziarki o zróżnicowanych rozmiarach i pojemności. Dostępne są małe urządzenia podblatowe a także wielkie chłodziarki o pojemności powyżej 1000 litrów. Oczywiście rozmiar szafy chłodniczej należy dostosować do wielkości pomieszczenia oraz zapotrzebowania danego lokalu. Oto kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę:
Szafy chłodnicze stosowane w gastronomii różnią się także zastosowanym w nich układem chłodzenia. Wyróżniamy tu chłodzenie statyczne i dynamicze. Pierwsze stosowane jest najczęściej w tańszych chłodziarkach. Charakteryzuje się tym, że w komorze zachodzi jedynie naturalna konwekcja, a nie cyrkulacja powietrza. Oznacza to, że w górnej części urządzenia temperatura jest wyższa niż na spodzie. System ten określa się czasem chłodzeniem grawitacyjnym. Minusem chłodzenia statycznego jest bardzo szybkie ocieplanie powietrza w komorze podczas otwierania (szczególnie gdy chłodziarkę ustawimy w ciepłym pomieszczeniu). Niekiedy stosuje się układ statyczny wspomagany wentylatorem. Dzięki temu mamy tutaj namiastkę systemu cyrkulacji powietrza, którą zapewnia wbudowany wiatrak.
Chłodzenie dynamiczne, zwane również wymuszonym, jest o wiele lepszym i bardziej wydajnym rozwiązaniem. Specjalny system cyrkulacji powietrza zapewnia stabilną temperaturę wewnątrz chłodziarki nawet przy częstym otwieraniu drzwi. W momencie uchylenia drzwi urządzenie całkowicie blokuje ruch powietrza w komorze chłodniczej.
Czynnik chłodniczy – rodzaje chłodziwa w chłodziarkach gastronomicznych
Czynnik chłodniczy (tzw. chłodziwo) jest niezbędny do właściwej i skutecznej pracy każdej chłodziarki sprężarkowej. Jest to gaz, który naprzemiennie skrapla się i paruje (dzięki działaniu kompresora), zmieniając przy tym temperaturę. Krążące w instalacji chłodniczej zimne chłodziwo absorbuje ciepło z otoczenia, co umożliwia schłodzenie powietrza w komorze.
Najbardziej rozpowszechnioną grupą czynników chłodniczych są freony, czyli związki węgla, fluoru i chloru. Stosuje się je w lodówkach i szafach chłodniczych ze względu na ich niepalność i nietoksyczność oraz wysoką wydajność. Freony występują w dwóch grupach.
Pierwsza to HCFC - freony, które w 2010 r. zostały zakazane przez Unię Europejską ze względu na ich niszczycielski wpływ na warstwę ozonową. Wycofano wówczas czynniki R22, R401a, R401b, R408a oraz R409. Zastąpiono je drugą grupą proekologicznych czynników HCF, bezpiecznych dla warstwy ozonowej. Mają one bardzo podobne właściwości do chłodziw z pierwszej grupy i dużo mniejsze ryzyko negatywnego wpływu na środowisko naturalne.
O tym jak chłodziwo wpływa na środowisko naturalne decydują dwa wskaźniki:
Obecnie wśród stosowanych czynników znajdziemy związki takie jak:
Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i
realizacje.
Podaj jakich firm i ofert szukasz
Porównaj ceny i ważne parametry
Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu