Podaj jakich firm i ofert szukasz
Porównaj ceny i ważne parametry
Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu
Polski rynek oferuje bardzo szeroki wybór gastronomicznych ekspresów do kawy. O tym, który model będzie dla nas najlepszy decyduje wiele czynników. Przyjrzyjmy się zatem krótkiej charakterystyce poszczególnych ekspresów i zobaczmy, na co warto zwracać uwagę.
Taki ekspres widujemy najczęściej w kawiarniach i restauracjach. Profesjonalny ekspres kolbowy jest urządzeniem manualnym wymagającym obsługi przez zawodowego baristę. Pozornie jego obsługa wydaje się prosta. Zamocowanie kolby w przeznaczonym do tego otworze rzeczywiście nie jest trudne, ale przygotowanie smacznej kawy wymaga specjalnej wiedzy i umiejętności. Takie czynniki jak ilość kawy w kolbie oraz jej czas kontaktu z wodą, a także sposób spieniania mleka to tylko niektóre czynniki składowe pysznej kawy.
Najczęstszym błędem popełnianym przy korzystaniu z ekspresu kolbowego jest “przetrzymanie kawy”, co może zdarzać się początkującym użytkownikom. Doświadczeni bariści potrafią przygotować nawet kilka kaw jednocześnie, ustawiając odpowiednie parametry niemal automatycznie. Wśród ekspresów kolbowych wyróżniamy jedno- i wielogrupowe, odpowiednio na jedną, dwie lub więcej kolb. Wszystkie działają na tej samej zasadzie. Do każdego sypiemy świeżo zmieloną kawę, wybraną wedle indywidualnych preferencji.
Trudno wskazać, który z nich jest lepszy, ponieważ oba są bardzo praktyczne i wygodne. Jednak w przypadku zastosowania w lokalach gastronomicznych ich zakup sprawdza się tylko wtedy, gdy kawa jest dodatkiem, a nie głównym serwowanym napojem. Oba ekspresy są bardzo proste w obsłudze i nie wymagają specjalnie do tego celu przeszkolonego personelu. Niestety mają też swoje wady. Ekspres z młynkiem wymaga częstego czyszczenia i jest bardziej awaryjny niż ekspres kolbowy. Ekspres kapsułkowy wymaga ciągłego uzupełniania zapasu dość drogich kapsułek, co sprawia, że i cena serwowanej przez nas kawy będzie odpowiednio wyższa.
Kawa z dowolnego ekspresu automatycznego na pewno nie jest napojem dla koneserów. Jej jakość jest z pewnością niższa niż kawy z ekspresu kolbowego.
To ekspres z dripperem i papierowymi wymiennymi filtrami, który kojarzymy z miejscami w których zachodzi potrzeba przygotowania dużej ilości kawy na raz. Natrafimy na niego w biurach, stołówkach, barach albo hotelowych restauracjach. Z omawianych modeli jest bardzo intuicyjny w obsłudze. Poradzi sobie z nim bez problemu niewykwalifikowany personel a także hotelowi goście. Za smak kawy z ekspresu przelewowego odpowiada jedynie rodzaj zastosowanej kawy, a nie sposób obsługi urządzenia. Z racji tego, że zmielone ziarna nie są traktowane wodą pod ciśnieniem, kawa z ekspresu przelewowego zawiera więcej kofeiny niż kawa z którego z wyżej opisanych rodzajów ekspresów.
Ciśnieniowy ekspres do kawy na początku podgrzewa wodę do temperatury około 92-96 stopni, a następnie pod ciśnieniem (9-15 barów) wprowadza ją przez specjalną pompę do pojemnika, w którym znajduje się zmielona kawa. Ciśnienie sprawia, że kawa ma charakterystyczną jasnobrązową piankę (tzw. crema) odpowiadającą w dużej mierze za niepowtarzalny smak i aromat. Obowiązuje tu prosta zasada: im lepszą kawę zastosujemy tym smaczniejszy otrzymamy napar. O ile w automatycznych ekspresach ciśnieniowych zrobienie kawy sprowadza się praktycznie tylko do wciśnięcia guzika, o tyle w ekspresach kolbowych o jakości przygotowanej kawy będą decydować umiejętności baristy.
Takie ekspresy świetnie sprawdzą się w szeroko pojętym cateringu. Znajdziemy je w hotelach, barach szybkiej obsługi, biurach. Sprawdzą się podczas branżowych eventów i konferencji. I cechą charakterystyczną jest duży zbiornik na wodę, co w połączeniu z dużą mocą grzałki podczas jednego cyklu pozwala przygotować nawet kilkadziesiąt kaw. Ściekająca do termosu kawa utrzymuje przez długi czas właściwą temperaturę, a to umożliwia transportowanie jej na większe odległości, nie tylko w obrębie jednego budynku. Termos wyposażony jest w system dystrybucji zapobiegający rozlewaniu. Istnieje możliwość ustawienia go także na płycie grzejnej ekspresu dzięki czemu kawa pozostaje dłużej ciepła, co z pewnością docenią uczestnicy przedłużających się spotkań.
Musimy pamiętać, że korzystanie z ekspresu kolbowego ma sens jedynie wtedy, gdy obsługuje go profesjonalny barista. Kupując taki ekspres należy liczyć się z koniecznością szkolenia personelu, aby móc w pełni wykorzystać wszystkie atuty ekspresu manualnego. Jeśli to nie kawą zamierzamy przyciągnąć klientów, to o wiele lepiej zdecydować się na wybór prostszego w obsłudze ekspresu automatycznego.
Sprawy techniczne, na które warto zwrócić uwagę:
Pamiętajmy, że każdy ekspres wymaga konserwacji specjalnymi tabletkami lub proszkiem. Czyszczenia wymagają też mleczniki w automatach oraz dysze w ekspresach kolbowych. W ekspresach automatycznych konieczne jest bardzo staranne czyszczenie wszystkich plastikowych elementów mechanizmu spieniania mleka.
Zwiadowca działa w oparciu o odwrócony model serwisu ogłoszeniowego. Polega to na tym, że to zleceniodawca informuje, jaką usługę lub dostawę chce zlecić, a specjaliści kontaktują się z nim w kwestii jej realizacji. Oferenci i wykonawcy skontaktują się ze zleceniodawcą, przesyłając swoje oferty. Cała procedura trwa zaledwie kilka minut.
Dzięki Zwiadowcy możesz oszczędzić czas, który musiałbyś poświęcić na samodzielne przeglądanie ogłoszeń.
Zleceniodawca nie ponosi żadnych kosztów związanych z przesłaniem zapytania.
Zobacz w jakich jeszcze zapytaniach możmy Ci pomóc: Meble hotelowe czy Wyposażenie hoteli
Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i
realizacje.
Podaj jakich firm i ofert szukasz
Porównaj ceny i ważne parametry
Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu
Wystarczy, że odpowiesz na kilka krótkich pytań, a odezwą się do Ciebie zainteresowani specjaliści z Twojej okolicy. Otrzymujesz konkurencyjne propozycje wykonania - oszczędzasz czas i pieniądze. Niczym nie ryzykujesz: wystawianie zleceń nic nie kosztuje.
W tym celu wybierz i wypełnij krótki formularz i sprecyzuj swoje oczekiwania, co do usługi lub produktu, którego szukasz. Im więcej podasz nam szczegółów, tym precyzyjniejsze otrzymasz oferty w odpowiedzi na Twoje zapytanie.
Zainteresowane firmy zapoznają się z treścią i wymaganiami Twojego zapytania. Przygotowują oferty handlowe i przekazują je bezpośrednio do Ciebie. Firmy będą kontaktował się z Tobą telefonicznie, emailem i za pośrednictwem naszego serwisu.
Porównujesz otrzymane oferty i po dokonaniu wyboru możesz zamówić usługę lub produkt u firmy, która najbardziej Ci odpowiada. Nasza usługa jest 100% darmowa i niezobowiązująca. Nie jesteś zobowiązany do zakupu.
Wystarczy, że odpowiesz na kilka krótkich pytań, a odezwą się do Ciebie zainteresowani specjaliści z Twojej okolicy. Otrzymujesz konkurencyjne propozycje wykonania - oszczędzasz czas i pieniądze. Niczym nie ryzykujesz: wystawianie zleceń nic nie kosztuje.
W tym celu wybierz i wypełnij krótki formularz i sprecyzuj swoje oczekiwania, co do usługi lub produktu, którego szukasz. Im więcej podasz nam szczegółów, tym precyzyjniejsze otrzymasz oferty w odpowiedzi na Twoje zapytanie.
Zainteresowane firmy zapoznają się z treścią i wymaganiami Twojego zapytania. Przygotowują oferty handlowe i przekazują je bezpośrednio do Ciebie. Firmy będą kontaktował się z Tobą telefonicznie, emailem i za pośrednictwem naszego serwisu.
Porównujesz otrzymane oferty i po dokonaniu wyboru możesz zamówić usługę lub produkt u firmy, która najbardziej Ci odpowiada. Nasza usługa jest 100% darmowa i niezobowiązująca. Nie jesteś zobowiązany do zakupu.