DZIEŃ CIASTA MARCHEWKOWEGO
UdostępnijW XX wieku na popularności zyskał dzień Ciasta Marchewkowego, który obchodzimy dzisiaj.
Do przyrządzenia takiego ciasta idealnie nadaje się blender z akcesoriami, który posiadamy w promocyjnej ofercie.
https://magnum-pro.pl/…/blender-reczny-z-akcesoriami-700w-y…
Poniżej sprawdzony przepis na Ciasto Marchewkowe.
Składniki:
4 średnie marchewki
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka czynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki imbiru
3/4 szklanki oleju roślinnego
3 duże jaja
szklanka cukru
Przepis:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawami.
W większej misce wymieszać mikserem na wolnych obrotach: olej, jaja, cukier, tartą marchew. Następnie wymieszać z mąką z przyprawami. Masę wyłożyć do małej tortownicy. Piec około 45 do 55 minut.
Smacznego.