Potrzebujesz pomocy?
message

Komentarze
Tagi

Hotelowa pralnia podręczna – jak nie ulec manipulacji.

Co wspólnego z pralnią hotelową ma Eugene-François Vidocq? Zapewne niewiele. Nie o samą pralnię jednak chodzi, ale o sposób podejścia do tematu. Dla przypomnienia, słynny francuski, dziewiętnastowieczny awanturnik i złodziej był prekursorem współczesnej kryminalistyki. Powodzenie zawdzięczał wrodzonej inteligencji i znajomości „branży od wewnątrz”. Pomijając skromie pierwszy wymieniony składnik sukcesu, chciałbym przedstawić Państwu problem z perspektywy wspomnianego Vidocq’a, okiem branżysty od lat zajmującego się projektowaniem i wyposażaniem pralni. Z tym jednak zastrzeżeniem, że tym razem będę jeszcze bardziej niż zwykle po Państwa stronie. Przygotowując kolejny numer Redakcja miesięcznika, zwróciła się do mnie z propozycją przygotowania artykułu na temat pralni w hotelu. Dostałem nawet wytyczne z kategorycznym zaleceniem zajęcia się takimi zagadnieniami jak rentowność, czyli czy prać u siebie czy na zewnątrz, dobór sprzętu czy organizacja pracy w hotelowej pralni. Postanowiłem zaryzykować i zaproponować inną formułę. Z dwóch powodów. Archiwalne numery Hotelarza zawierają już takie syntetyczne opracowania, różnych autorów. Zakres tematyki jest zbyt obszerny, żeby opisać poszczególne zagadnienia łącznie z minimalną choćby rzetelnością. Hotelarz musi dysponować wiedzą multidyscyplinarną na skalę rzadko spotykana w innych zawodach. Chciałbym skoncentrować się na tych aspektach pralni hotelowej o których niechętnie opowiadają dostawcy urządzeń. Innymi słowy jak uodpornić się na manipulację.

Pralnie podręczne.
Obecne w małych i dużych hotelach oraz pensjonatach. W każdym z nich pełniąc nieco inną rolę. Cechą wspólna jest wykorzystanie małych urządzeń nazywanych często sprzętem półprofesjonalnym. Urządzenia tej kategorii mieszczą się przedziale załadunków od 5 do 15 kg. Załadunek, pierwszy obszar potencjalnej manipulacji. Jak go zwiększyć nie zmieniając urządzenia? Wielkość pralki czy suszarki określamy podając jej załadunek, nie wdając się w szczegóły obliczamy ją dzieląc objętość bębna przez 10, jest to tak zwany moduł załadunku. Dla pralnico-wirówek przyjmuje się właśnie moduł 1/10. Dla przykłady urządzenie o pojemności bębna 150 l. ma załadunek 15 kg. Wracając do postawionego wcześniej pytania, wystarczy zmienić przyjęty moduł, dla wartości 1/9 i maszyna rożnie do 17 kg a przy stosunku 1/8 jest już prawie urządzeniem 20 kg. Suszarki dają jeszcze większe pole do popisu. Modułem podstawowym jest tutaj wartość 1/25. Czasami technologia wymaga stosowania większych bębnów, wówczas mianownik ułamka powinien rosnąć do 30 czy nawet 35. Powszechnie stosowana praktyką jest sztuczne podnoszenie parametrów. Dostawcy często podają załadunek suszarek przyjmując moduł 1/20 lub nawet 1/18. Urządzenia rosną, ale tylko na papierze. Kto nie będąc profesjonalnych pralnikiem zwróci uwagę na taki szczegół jak moduł załadunku? Trzeba jednak przyznać, że specyfikacje sprzętu zazwyczaj uczciwie informują o przyjętym module.

Urządzenia profesjonalne, półprofesjonalne czy AGD? Drugi obszar manipulacji.
Czym się różni sprzęt profesjonalny od AGD? Automatycznie nasuwająca się odpowiedź, trwałością. Zgoda, tylko jak to rozpoznać w sytuacji gdy uśmiechnięty handlowiec pokazuje kolorowy folder znanej marki z dużym napisem „professional” i zapewnieniem, że sprzęt będzie pracował do końca świata, a może i dzień dłużej. Przyznaję, nie jest łatwo. Wielkość urządzenia, a nawet naklejka „professional” nie są czynnikami rozstrzygającymi. Pralki o załadunku 8, 10 czy nawet 12 kg są powszechnie stosowane w amerykańskich gospodarstwach domowych. Jako profesjonalne lub półprofesjonalne są oferowane na części rynków europejskich. Urządzenia realnie profesjonalne projektowane są do wielokrotnie dłuższego czasu pracy. Konstrukcja pozwala na naprawy i remonty. Sterownik jest w mniejszym lub większym stopniu programowalny. Nie chodzi o typową w urządzeniach AGD możliwość zmiany stopnia odwirowania czy ilości płukań. Najprostszym sposobem na zdemaskowanie „fałszerstwa” jest pytanie o ilość „wód zasilających”. Urządzenia AGD są z reguły zasilane tylko wodą zimną, profesjonalne obowiązkowo ciepła i zimną. Bardzo łatwo jest umieścić naklejkę „professional”, dodanie dodatkowej wody nie jest już takie proste. Możliwość zasilenia urządzenia dodatkowo ciepłą woda ma wiele korzyści, skraca cykl prania do 40 procent, obniża znacząco koszty prania, wydłuża żywotność urządzenia.

Pytaniem pomocniczym jest pytanie o możliwość podłączenia do urządzenia automatycznych dozowników środków piorących. Nawe jeśli nie zamierzamy z nich korzystać, informacja taka wiele nam mówi. „Przebrane” pralki AGD nie mają takiej możliwości, gospodarstwa domowe z takiej możliwości nie korzystają.

Rozważając wyposażenie pralni pomocniczej najeży zwrócić uwagę na kilka istotnych szczegółów. Zasilenie elektryczne. Małe maszyny pralnicze mogą być zasilane prądem jedno lub trójfazowym. Każde z tych rozwiązań na zwoje wady i zalety. Pralki „trójfazowe” są sprawniejsze elektrycznie, mogą dysponować większą mocą grzewczą. Jest to szczególnie ważne gdy nie dysponujemy w pomieszczeniu pralni ciepłą wodą. Urządzenia jednofazowe, są za to bardziej uniwersalne. Można je wstawić do prawie każdego skanalizowanego pomieszczenia. W tym przypadku przyłączenie urządzenia do ciepłej wody jest bardzo wskazane. Zrzut wody. Spotykane są trzy rozwiązania. Typowe dla urządzeń AGD wypompowywanie wody powyżej poziomu bębna. Rozwiązanie dogodne w pomieszczeniach skanalizowanych, ale nieprzystosowanych do funkcji pralni. Zrzut grawitacyjny, jest typowy dla maszyn przemysłowych. Zużyta woda jest „zrzucana” poprzez proste otwarcie zaworu spustowego. Rozwiązanie sprawniejsze, ale wymagające przygotowania odpływu w podłodze lub odpływy połączonego ze zbiornikiem retencyjnym. Zrzut mieszany, pralka może pracować w obu trybach. Rozwiązanie stopowane w dobrych konstrukcjach małych maszyn profesjonalnych.

Czy zatem producenci i dostawcy sprzętu są z natury nieuczciwi? Jestem bardzo daleki od takiej uogólniającej tezy. Tutaj, tak jak w przypadku pieniądza działa w pełni prawo Kopernika-Greshama, informacja naciągana wypiera rzetelną, pozornie wygląda lepiej.

 

Artur Marek - Delta-Tech

Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 0    komentarze: 0    wyświetlenia: 17

Najlepsze restauracje na świecie- ranking

Jakość w cenie

Najlepsze restauracje to równocześnie najdroższe miejsca, gdzie można zjeść obiad. W powyższym rankingu uwzględniono aż dwa lokale znajdujące się w Polsce!

Tzw „La liste” to wykaz lokali gastronomicznych na świecie serwujących dania na najwyższym poziomie. Lista takich lokali powstaje corocznie już po raz trzeci z inicjatywy MSZ Francja.

Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 1    komentarze: 0    wyświetlenia: 159

Wyzwanie w branży hotelowej

Jak się okazuje rynek pracy stanowi największe wyzwanie dla branży hotelarskiej w Polsce. W kwestii rozwoju w branży priorytetem jest zatrudnianie najlepszego, najbardziej wykwalifikowanego personelu.

Obecnie można zauważyć pozytywny trend w branży hotelowej, jednak nie wiadomo jak długo będzie jeszcze on trwał na tak wysokim poziomie. W miarę wzrostu gospodarki i jej stabilności, perspektywy rynku pracy w hotelach są postrzegane bardzo pozytywnie. Korzystanie z noclegów w obiektach hotelowych jest ciągle na najwyższym poziomie, frekwencja gości hotelowych stale rośnie. Teraz tylko czekać aż będą wzrasta ceny noclegów w kraju. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 1    komentarze: 0    wyświetlenia: 147

Hotele powstałe z projektu gwiazd

Niektórzy goście hotelowi gotowi zapłacić są niemałe pieniądze, aby spędzić noc w tym samym hotelu, a jeszcze lepiej- w tym pokoju, w którym przebywała ich ulubiona gwiazda.

Sławni ludzie idą już dalej w swoich projektach- można znaleźć miejsca noclegowe, w których pokoje i apartamenty zaprojektowane są „własnoręcznie” przez znanych i lubianych artystów. Mimo, iż własnoręczny projekt nie jest tak do końca pewny, to chętnych na wspomniane luksusy jest wielu... Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 1    komentarze: 0    wyświetlenia: 152

Nowość - Zamek w Legolandzie

W roku 2019 zaraz przy Legolandzie powstanie zamek hotelowy LEGO o wartości 200 mln koron. W jego murach dostępne będą aż 142 pokoje urządzone w stylu rycerskim, pełne księżniczek i baśni. Dzięki temu projektowi, rodziny z dziećmi będą mogły skorzystać z atrakcji Legolandu na dłużej. Z okien zamku będzie można nasycić się widokami przyległego parku zabaw. Ponadto obiekt zostanie przyozdobiony prawie tysiącem figur z dawnych czasów. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 0    komentarze: 0    wyświetlenia: 142

Nowe wejście rady hoteli
Rada hoteli, która stworzona została poprzez połączenie Polish Prestige Hotels z Heritage Hotels Poland debatuje nad zwiększeniem sprzedaży oraz nowym marketingiem w hotelach ekskluzywnych. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 0    komentarze: 0    wyświetlenia: 126

Specjaliści zwracają uwagę na przeciekające dane z kart kredytowych

Zgodnie z najnowszymi informacjami podczas rezerwacji dokonywanych za pośrednictwem portalu booking.com, narażamy się na niebezpieczeństwo. Obiekty hotelowe nie zabezpieczają w odpowiedni sposób danych osobistych swoich klientów, a portale pośredniczące „umywają ręce”. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 0    komentarze: 0    wyświetlenia: 167

Mroźne hotele, czyli nocleg w igloo

Na świecie istnieje już kilka hoteli wykonanych z lodu. To niebywała atrakcja dla każdego, tylko w takim miejscu można skorzystać z lodowych mebli oraz zachwycać się niespotykanymi widokami zza okien. Takie hotele nie tylko pięknie wyglądają, ale zazwyczaj położone są w wyjątkowych miejscach wśród krajobrazu gór. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 0    komentarze: 0    wyświetlenia: 128

Zachcianki gwiazd w hotelach

Według raportu AccorHotels gwiazdy zatrzymujące się w trakcie podróży w hotelach miewają przeróżne zachcianki, których lista trafia do obiektu przed przyjazdem konkretnej osoby. Dotyczy to w głównej mierze gwiazd estrady- artystów, muzyków. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 0    komentarze: 0    wyświetlenia: 131

Obowiązkowy abonament RTV w hotelach

Zgodnie z wyrokiem NSA- za brak opłaconego abonamentu RTV hotelarze będą dostawać kary finansowe. Ponadto kontrolujący może nałożyć karę bez wchodzenia do pokoi. Jeden z hoteli został obarczony przez Pocztę Polską karą 15 tyś zł za brak abonamentu. Mimo odwołania się i długoletniej walki, sąd przyznał Poczcie rację. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 0    komentarze: 0    wyświetlenia: 130

Sexy Kuchnia Magdaleny Gessler

Nowa stacja Food Network z początkiem miesiąca rozpoczęła emisję nowego autorskiego programu Magdaleny Gessler o kontrowersyjnym tytule SEXY KUCHNIA. Jak wiadomo wizytówką autorki jest niezwykły temperament oraz bezpośrednio, stacja należąca do grupy TVN postanowiła na tym bazować. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 0    komentarze: 0    wyświetlenia: 147

Darmowe ładowarki dla hotelarzy od Rawicom

Według najnowszych doniesień partner Nissana-Rawicom zobowiązał się, ze będzie instalować w obiektach hotelowych i galeriach handlowych bez żadnych kosztów DARMOWE ładowarki samochodów elektrycznych CHAdeMO/Type2. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 0    komentarze: 0    wyświetlenia: 171

Spada liczba hoteli dla palących

Wzrasta liczba hoteli, na terenie których nie można palić, nie ma także do tego celu wydzielonych specjalnych miejsc. W obiektach, w których są specjalne pokoje dla palących, systematycznie zmniejsza się ich liczba na rzecz pokoi dla niepalących. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 0    komentarze: 0    wyświetlenia: 148

Rozwój turystyki kosmicznej

Arabia Saudyjska dąży do tego, aby zostać liderem w propagowaniu podróży w kosmos. Jako, że branża może stać się dochodową, brytyjski miliarder Richard Branson zajmuje się jej rozwojem, dążąc tym samym do stworzenia oferty wycieczek kosmicznych. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 0    komentarze: 0    wyświetlenia: 141

Hotel w nadzwyczajnej formie

Już niebawem, bo w 2019 roku powstanie na Florydzie nowoczesny hotel, kształtem przypominający gitarę. Wartość obiektu wyniesie ok 1,5 miliarda dolarów. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 1    komentarze: 0    wyświetlenia: 126

Manipulacja na stronach www

Według doniesień urzędu ds. konkurencji, porównywarki dopuszczają się manipulacją odbiorcami w kwestii wyszukiwania ofert cenowych obiektów hotelowych. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 0    komentarze: 0    wyświetlenia: 132

Nowatorskie budynki stworzone z lustra

W Estonii powstają nowoczesne obiekty wykonane z luster. Ich funkcjonalność jest nieograniczona- mogą pełnić nie tylko rolę ekskluzywnego domu, ale także zostać hotelem biurowcem, czy też sklepem. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 0    komentarze: 0    wyświetlenia: 121

Wzrasta konkurencja w hotelarstwie, jak przyciągnąć gościa?

Polskie hotelarstwo działa coraz prężniej- kwestia dotyczy nie tylko regularnie rozwijających się obiektów hotelowych, ale także powstających na każdym kroku nowych lokali. Ze względu na bardzo dużą konkurencję w branży przetrwają tylko tacy inwestorzy, który będą starali się jak najpełniej zadowolić klientów oraz spełnić ich rosnące oczekiwania. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 0    komentarze: 0    wyświetlenia: 158

Sprzedaż bezpośrednia w hotelach, a przyciąganie klientów

Według raportu Kalibri Labs opłacałoby się zainwestować w kampanie zachęcające użytkowników do rezerwacji noclegów bezpośrednio na stronach internetowych hoteli.

Zgodnie z informacjami podawanymi w tym roku, klienci najczęściej dokonują rezerwacji na stronach hotelowych, natomiast jeszcze do niedawna przewagę stanowiły tytuł serwisy ogólnodostępne typu Expedia czy Booking. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 0    komentarze: 0    wyświetlenia: 131

Okradziony pokój hotelowy- kto za to odpowiada?

W wypadku zaginięcia lub zniszczenia mienia przechowywanego w hotelu – w wielu wypadkach należy się gościom hotelowym odszkodowanie. Prawo w tym wypadku działa na korzyść klienta, bez względu na to czy zostało to udokumentowane na piśmie czy też nie. Czytaj więcej...

Lubie to polubienia: 0    komentarze: 0    wyświetlenia: 129