Firma Coffee Proficiency zajmuje się szeroko pojętą branżą kawową na rynku Polskim i nie tylko .
Tworzą Ją ludzie którzy kochają dobrą kawę i swoją pracę.
Coffee Proficiency to prawdziwa jakość. Bez kompromisów. Odpowiedzialne traktowanie.
Nasza kawa, jest produktem, za którego jakość bierzemy pełną odpowiedzialność. Dla nas oznacza to, że chcemy osobiście uczestniczyć w każdym etapie jej tworzenia. Właśnie dlatego Filip Bartelak zdecydował się na sprowadzanie ziaren z wybranych przez siebie plantacji i samodzielne wypalanie ich w tradycyjnych piecach.
Dziś producenci kawy kupują od brokerów zielone ziarno z informacją o rejonie, z którego pochodzi. W praktyce oznacza to, że dostają mieszankę ziaren pochodzących z różnych plantacji, uprawianych przez różne osoby, a ich skład może zmieniać się co sezon. Dla nas ważne są bardziej precyzyjne informacje. Nikogo już dziś nie dziwi, gdy producent wina dopytuje o miejsce, w którym rosła winorośl, o nasłonecznienie stoku, o pogodę w danym roku. My funkcjonujemy podobnie tworząc naszą kawę. Procedura direct trade, na którą się zdecydowaliśmy pozwala nam na sprowadzanie ziaren z konkretnej plantacji bez udziału dodatkowych pośredników. Dzięki temu kawy sprzedawane u nas jako single mają swoją historię, dobrze określone pochodzenie i indywidualny charakter, bo nie mieszamy ich w przypadkowych proporcjach z innymi ziarnami. Nie bez znaczenia jest też to, że omijając pośredników redukujemy koszty związane z wyprodukowaniem kawy. Dzięki temu możemy zaoferować Naszym klientom najwyższą jakość w przystępnej cenie
Firma Coffee Proficiency w swoim portfolio posiada następujące formaty usług:
*) Mikro palarnia kawy - Nasza kawa, jest produktem, za którego jakość bierzemy pełną odpowiedzialność. Dla nas oznacza to, że chcemy osobiście uczestniczyć w każdym etapie jej tworzenia. Właśnie dlatego Filip Bartelak zdecydował się na sprowadzanie ziaren z wybranych przez siebie plantacji i samodzielne wypalanie ich w tradycyjnych piecach. Doskonała jakość zdobytego przez nas ziarna zobowiązuje nas do tego, by na kolejnych etapach produkcji traktować je szczególnie. Dlatego również na etapie wypalania nie szczędzimy wysiłków, by podkreślić wyjątkowy charakter naszej kawy.
Hurtowa i detaliczna sprzedaż kawy do ekspresów ciśnieniowych, przelewowych oraz alternatywnych metod parzenia kawy.
*) Wypalanie próbek kawy- Nasze laboratorium posiada możliwość wypalenia próbki kawy o wadze 100g. Na piecach typu "sampler" wypalamy próbki według standardów SCAA i SCAE. Wypalone próbki są gotowe do oceny jakości po ośmiu godzinach od wypalania.
W palarniach, które nie dysponują swoim laboratorium nie ma możliwości wypalenia próbek, które dostarczają producenci i brokerzy. Zazwyczaj wysyłają oni od 100g do maksymalnie 400g. W naszym laboratorium możemy wypalić każdą próbkę kawy i przekazać ją naszemu klientowi w profesjonalnym opakowaniu. Istnieje również możliwość oceny jakości ziaren w naszym laboratorium.
*) Ocena jakości ziaren - W naszym laboratorium możemy dokonać oceny jakości kawy dla naszych klientów. Procedura oceny jakości zgodna jest z wymogami CQI.
Kawa oceniana jest na kilku etapach - jako kawa zielona (minimum 350g), wypalona (minimum 100g) i w cuppingu. Jako efekt końcowy oceny, przedstawiany jest raport z oceny z załączonymi formularzami SCAA i profilem sensorycznym.
*) Catering kawowy - Nasz kawowy catering został stworzony, aby obsługiwać imprezy plenerowe. Możemy obsłużyć w sprawny sposób dużą liczbę gości podając im perfekcyjne espresso, cappuccino, latte lub kawy "z dripa" - czyli zaparzane w specjalnych naczyniach Hario do kaw przelewowych. Tak podane kawy to standard dla wymagających gości.
*) Szkolenia:
- Cupping
- Roaster
-Barista
-Coffee In Good Spirits
-Latte Art
-Tworzenie drinka firmowego kawiarni
Za każdym razem, gdy nasz trener odwiedza nową kawiarnię spotyka personel o różnym poziomie zaawansowania, w związku z tym tworzy dla niego program szkolenia. Prosty klucz, jaki powszechnie stosują trenerzy organizując swoje szkolenia względem poziomu zaawansowania, wyróżniając np. poziom podstawowy, zaawansowany i mistrzowski nie rozwiązuje tego problemu, bo nawet kadra, która już pracuje z ekspresem i teoretycznie powinna znać poziom podstawowy często popełnia proste błędy. Wtedy najczęściej trenerzy powtarzają dla nich szkolenie z poziomu podstawowego z konieczności narażając uczestników na powtarzanie wielu treści. Płaci za to klient. My chcemy uniknąć takiej procedury.
Postanowiliśmy tak opracować procedurę badania potrzeb szkoleniowych i tworzenia programu dla konkretnej grupy, by była ona przejrzysta dla klienta, by wiedział dokładnie za co płaci, by sam trener miał możliwość działania elastycznego i dopasowania się do potrzeb klienta i w efekcie, by uczestnik szkolenia w 100% efektywnie spędził swój czas, poświęcając go na trenowanie jedynie tego, czego jeszcze nie potrafi.
Nasza procedura zaczyna się od tego, że trener, który sam jest doświadczonym baristą, tworzy listę umiejętności, jakie powinien posiadać specjalista pracujący z kawą. Każda umiejętność jest osobno wyceniona. Lista jest narzędziem pracy dla trenera – pomaga mu przetestować poziom umiejętności szkolonej grupy i dopasować do niej program szkolenia. Lista umiejętności baristy jest też dostępna dla klienta, który może zasugerować, które z wymienionych umiejętności pominąć, bo były już wielokrotnie trenowane, a które są dla niego szczególnie ważne.
Spotkanie z uczestnikami szkolenia zaczyna się od testu, który pozwoli trenerowi ustalić, które umiejętności z listy uczestnicy mają już opanowane. Trener wspólnie z klientem ustala, jak bardzo chce poszerzyć zakres umiejętności i w oparciu o te informacje tworzy ostateczny spis tych tematów, które będą przedmiotem szkolenia. Dzięki takiej procedurze każde szkolenie jest efektywne, klient nie musi płacić za coś, co już wcześniej było wytrenowane, nie ma także ryzyka, że uczestnicy będą szkoleni z bardziej zaawansowanych technik nie nabywszy wprawy w podstawowych.
Przebieg szkolenia:
1. Test poziomu umiejętności uczestników
2. Tworzenie w oparciu o listę i sugestie klienta spisu umiejętności, które będą trenowane w trakcie szkolenia
3. Szkolenie
4. Ocena wyników
- Obiektywna: powtórzony test umiejętności, sprawdzenie czy faktycznie zostały wytrenowane
- Subiektywna: ankieta oceny szkolenia z perspektywy uczestników
umów się z naszym trenerem i dopasuj program szkoleń do swoich potrzeb
[email protected] lub +48604924609
Czarne złoto tak jest określana - KAWA-najbardziej rozpoznawalny produkt na świecie.
Towarzyszy nam każdego dnia, podczas spotkań ze znajomymi, przy śniadaniu i deserze.
Czerpiąc z doświadczenia pracy w laboratorium kawowym oraz mikro palarni chcemy obalić mity, rzucić nowe spojrzenie na świat kawy.
Coffee Proficiency tworzą ludzie, którzy kochają dobrą kawę i swoją pracę. Coffee Proficiency to prawdziwa jakość. Bez kompromisów. Odpowiedzialnie traktowana.
Nasza kawa, jest produktem, za którego jakość bierzemy pełną odpowiedzialność. Dla nas oznacza to, że chcemy osobiście uczestniczyć w każdym etapie jej tworzenia.
Dla nas wypalanie kawy to nie tylko praca, ale i sztuka. Niektórzy mówią nawet, że jest w tym magia. W procesie palenia ziarno kawy otrzymuje dużą porcję energii, która potrafi przemienić brzydkie kaczątko w pięknego łabędzia. Ziarna zmieniają kolor w trakcie reakcji Millarda, pęcznieją, tracą wilgoć, cukry w nich zawarte w pewnym monecie zaczynają się karmelizować, oleje pod wpływem ciśnienia zaczynają wypływać na powierzchnię ziarna… Magia!
Oferta pokazów do wyboru :
Od ziarenka do filiżanki
To fascynująca opowieść o kawie , o tym jak rośnie, jakie czynniki mają wpływ na jej smak i jaką drogę musi przebyć kawa zanim będzie można zaparzyć z niej aromatyczny napój.
Liczba uczestników: 20, jedna osoba prowadząca,
czas trwania: 1,5 h,
koszt: 400,00 zł netto.
Cupping kaw
Topodstawowa metoda testowania jakości ziaren kawy. Procedura polega na ocenie zapachu zmielonych ziaren kawy „na sucho” i po zalaniu wodą oraz na ocenie smaku naparu. Smakuje się kawy siorbiąc je ze specjalnie wyprofilowanych łyżek. Siorbanie jest bardzo ważnym elementem – choć nie brzmi i nie wygląda zbyt estetycznie, to jest to najlepszy sposób na to, żeby rozprowadzić napar w jamie ustnej i pobudzić wszystkie kubki smakowe. Podczas cuppingu można spróbować kaw z różnych krajów i zobaczyć, czym różnią się od siebie. Można też spróbować kaw z jednego kraju, ale z różnych plantacji. Oferujemy również porównanie kawy wysokiej jakości z kawami sklepowymi.
Program pokazu:
- Dookoła świata (kawy z różnych zakątków ziemi).
- Jedna kawa wypalona według różnych profili.
- degustacja kaw z różnych regionów świata ( Gwatemala, Brazylia, Ethiopia, Yemen ).
Liczba uczestników: 10, jedna osoba prowadząca,
czas trwania: 1,5 -2h,
koszt: 500,00 zł netto.
Alternatywne metody parzenia kawy
Czy do przygotowania pysznej i aromatycznej kawy potrzebny jest ekspres ciśnieniowy? Udowodnimy, że nie. Przedstawimy Państwu 5 metod i urządzeń, dzięki którym można zaparzyć wyśmienitą kawę również w domu. Pokażemy, że jedna kawa zaparzona na różne sposoby może smakować inaczej, że picie czarnej kawy bez mleka i cukru może być czystą przyjemnością.
Metody parzenia kawy, którymi posłużymy się podczas pokazu: Syfon, Aeropress, French Press, metody przelewowe: Dripp i Chemex.
Liczba uczestników: 10, jedna osoba prowadząca,
czas trwania:1 ,5 – 2 h,
koszt: 500,00 zł netto
Pokaz latte art
Wśród kucharzy przyjęło się stwierdzenie, że najpierw jemy oczami. Dlatego też przygotowują swoje potrawy najlepiej jak potrafią wieńcząc je wspaniałą dekoracją.
My pokażemy, że z kawą jest podobnie. Za pomocą mleka stworzymy niezwykłe rysunki na kawie (serce, tulipan, rozeta, misie, kwiaty itp.), które wprawią Państwa w zachwyt, a smak będzie doskonałym dopełnieniem tego doświadczenia.
Liczba uczestników: 10, jedna osoba prowadząca,
czas trwania: 1,5-2 h,
koszt: 600,00 zł netto.
Pokaz tworzenia drinków kawowych
Kawa to nie tylko mała czarna, cappuccino czy latte to przedewszystkim bogactwo smaku i aromatu, które inspiruje do tworzenia nowych i fascynujących kompozycji smakowych. Kawa jest idealnym składnikiem drinków alkoholowych i bezalkoholowych. Zaprezentujemy oryginalne receptury napojów kawowych, które można również przygotować w domu. W programie m.in. :
- 007 (kawa z Martini Bianco i lodami cytrynowymi),
- Mojito kawowe (kawa z rumem, limonką, miętą i lodami),
- Irish Coffee (przygotowana z płonącej whiskey),
- Czekoladowy Aftertaste (kawa z kremem, pomarańczowym)
- Kawowa Pina colada oraz wiele innych autorskich pomysłów na kawowe napoje.
Liczba uczestników: 10, jedna osoba prowadząca,
czas trwania: 1 ,5 – 2,0 h,
koszt: 800,00 zł netto.
Pokaz mixologii molekularnej
Zmiana stanu skupienia drinków pianki, galaretki, dymiące się koktajle…! Tak ! Teraz swojego ulubionego drinka można zjeść dzięki naturalnym składnikom takim jak agar czy celuloza. Płomień i żelatyna to dwa ważne elementy trendu wśród barmanów, który wędruje z ekskluzywnych barów do amatorskiej kuchni. Metoda znana jako molekularna miksologia korzysta z zasad, którymi rządzi się nauka, a jej narzędzia stosuje do tworzenia napojów alkoholowych. W programie pokazu m. in. :
-zmiana stanu skupienia drinków,
-infuzje,
-pianki, galaretki, kawiorki stworzone z soków, likierów w celu uatrakcyjnienia koktajli,
-flambirowanie.
Liczba uczestników: 10 , jedna osoba prowadząca,
czas trwania: 1,5-2 h,
koszt: 900,00 zł netto
Zespół:
Filip i Małgorzata Bartelak
Elżbieta Citak
Błażej Walczykiewicz
Z pośród podanych tematów można wybrać najbardziej interesujące i stworzyć indywidualny program pokazu pod znakiem kawy.
ZAPRASZAMY
Zespół palarni kawy
Wystarczy, że odpowiesz na kilka krótkich pytań, a odezwą się do Ciebie zainteresowani specjaliści z Twojej okolicy. Otrzymujesz konkurencyjne propozycje wykonania - oszczędzasz czas i pieniądze. Niczym nie ryzykujesz: wystawianie zleceń nic nie kosztuje.
W tym celu wybierz i wypełnij krótki formularz i sprecyzuj swoje oczekiwania, co do usługi lub produktu, którego szukasz. Im więcej podasz nam szczegółów, tym precyzyjniejsze otrzymasz oferty w odpowiedzi na Twoje zapytanie.
Zainteresowane firmy zapoznają się z treścią i wymaganiami Twojego zapytania. Przygotowują oferty handlowe i przekazują je bezpośrednio do Ciebie. Firmy będą kontaktował się z Tobą telefonicznie, emailem i za pośrednictwem naszego serwisu.
Porównujesz otrzymane oferty i po dokonaniu wyboru możesz zamówić usługę lub produkt u firmy, która najbardziej Ci odpowiada. Nasza usługa jest 100% darmowa i niezobowiązująca. Nie jesteś zobowiązany do zakupu.