Higiena w placówkach gastronomicznych | utrzymanie lokalu w czystości
Udostępnij
Lokal gastronomiczny, który jest zadbany i czysty, wzbudza zaufanie gości restauracji. Zapach, czystość stołów i podłogi, a także zadbana toaleta wpływają na decyzję, czy klient zje w danym lokalu, czy też ominie go i doradzi znajomym, aby także się nie zatrzymywali.
Wg danych firmy Tork 85% badanych min. raz zrezygnowało z zatrzymania się w danej restauracji, ponieważ nie była czysta, zaś 90% jest zdania, że jeśli toaleta jest brudna, to podobnie jest w kuchni. Dlatego tak ważne jest, aby dbać o odpowiednio poziom czystości, a także regularnie sprawdzać, czy wyposażenie łazienki (dozowniki do mydła, suszarki do rąk) działa poprawnie, kosze na śmieci nie są przepełnione i nie brakuje mydła i papieru. Należy wyznaczy pracowników odpowiedzialnych za czystość i uczulić, by regularnie ją porządkowali.
Więcej na temat w infografice:
Standardy higieny w placówkach gastronomicznych | plik PDF
Standardy higieny w placówkach gastronomicznych | plik JPG
Zobacz także cały artykuł:
Standardy higieny w placówkach gastronomicznych - utrzymanie lokalu w czystości