Co dokupić do pieca konwekcyjno-parowego, aby nie był tylko "meblem".
UdostępnijAby piec konwekcyjno-parowy był w pełni funkcjonalny i nie stał w kącie kuchni jako piękny mebel potrzebne jest dodatkowe wyposażenie:
1. podstawa pod piec - wykonana ze stali nierdzewnej, z prowadnicami na dodatkowe pojemniki gastronomiczne;
2. uzdatniacz (zmiękczacz) wody - stosowanie zmiękczaczy wody wydłuża żywotność urządzeń gastronomicznych, mających "styczność" z wodą. Obniża to koszty serwisowania urządzenia dzięki skutecznemu zapobieganiu odkładania się w nich kamienia kotłowego;
3. sól do uzdatniacza w tabletkach - niezbędna do uzupełniania w zbiorniku regeneracyjnym uzdatniacza, średnie zużycie soli regeneracyjnej na 1 cykl - ok. 0,5 kg
4. profesjonalny płyn do mycia pieca - odpowiednio dobrana chemia nie tylko szybko usunie zabrudzenia, będzie konserowała nasze urządzenia, ale również nic nie uszkodzi. Zbyt agresywna chemia może uszkodzić uszczelki oraz przewody w systemie myjącym. Uszkodzenia w wyniku stosowania nieodpowiedniej, nielicencjonowanej przez danego producneta chemii nie podlegaja gwarancji.
5. pojemniki gastronomiczne GN-y - każdy klient dobiera wielkość i rodzaj pojemników pod swoją działalność. Do wyboru są pojemniki stalowe, emaliowane, aluminiowe z powłoką nieprzywierającą, perforowane (m.in.do gotowania na parze), blachy do jaj, ruszta
6. Piece (większości producentów) można piętrować. Wtedy niezbędny jest zakup zestawu do piętrowania, przystosowany oczywiście do danego modelu pieca.
7. Piec powinien stać pod okapem wyciągowym. Jeśli nie mamy już miejsca pod tradycyjnym okapem można dokupić okap kondencacyjny (pasujący do danego modelu pieca), montowany bezposrednio nad piecem.
8. Przy pracy na piecach uzupełniającymi urządzeniami sa m.im. szybkoschładzarki szokowe, pakowarki próżniowe.