Zestawy porcelanowe
Udostępnij
Porcelana gastronomiczna nie może być stosowana masowo. Zaopatrują się w nią hotele i restauracje odpowiednio wysokiej kategorii.
PRZED ZAKUPEM
Wybierając dostawcę zastawy porcelanowej do hotelu czy restauracji trzeba mieć na uwadze:
- Ciągłość produkcji - aby w każdej chwili może dokupić brakujący element.
- Zakup pojedynczych elementów - aby skompletować zestaw według własnych, indywidualnych potrzeb.
- Monogramy - aby mieć możliwość umieszczenia na porcelanie inicjałów, herbów, logo firmy.
CO W OFERCIE
Porcelana chińska
Wynalazcami i pierwszymi producentami porcelany byli Chińczycy. Już w starożytności, od II w p.n.e. wytwarzali naczynia z masy porcelanowej, określane przez specjalistów „protoporcelaną”. Udoskonalenie technologii pozwoliło Chińczykom na wypalenie ok. VII w. n.e. naczyń określanych mianem porcelanowych. Charakteryzowały się one białym kolorem, swego rodzaju przezroczystością materiału i wydawały specyficzny rezonans. Porcelanę dekoruje się farbami podszkliwnymi i naszkliwnymi - emaliowymi.
Porcelana w Europie
Pomimo wielu prób, na Starym Kontynencie nie udało się odkryć tajemnicy produkcji porcelany aż do początków XVIII w. kiedy to w 1710 r. otwarto pierwszą wytwórnię pod nazwą Królewska Manufaktura Saskiej Porcelany w Miśni. Wyroby z Miśni charakteryzowały się bogatą dekoracją plastyczną i malarską. Początkowo malowano je wyłącznie kolorowymi emaliami, a dopiero w 1725 r. uzyskano odpowiednie błękity podszkliwne. Dzięki temu w 1730 r. wprowadzono słynny wzór „cebulowy” - wschodnie kwiaty, który z niewielkimi zmianami produkowany jest do dnia dzisiejszego.
Porcelana polska
Najbardziej znana w Polsce jest Fabryka Porcelany w Ćmielowie. Była to rodzinna manufaktura kultywująca przedwojenne tradycje Wytwórni „Świt”. Po prywatyzacji w 1996 roku przyjęła ona obecną nazwę wywodzącą się od pierwszych liter imienia i nazwiska nowego właściciela fabryki ćmielowskiej (AeS).
Porcelana gastronomiczna produkowana jest przez tą fabrykę ze starych oryginalnych modeli. Używa się do produkcji form matek, które przetrwały wraz z chlubną tradycją porcelany ćmielowskiej.
Porcelana rosyjska
Historia rosyjskiej porcelany rozpoczęła się przed prawie 258 laty, w 1744 roku, kiedy to w Petersburgu powstała Porcelanowa Manufaktura, produkująca wysokiej klasy wyroby na potrzeby dworu carskiego, a następnie także najwybitniejszych rodów arystokracji rosyjskiej. Niedługo po tym, bo w 1766 roku pod Moskwą angielski kupiec Gardner otworzył kolejną fabrykę porcelany, nazywaną do dziś jego imieniem. Stosunkowo późniejszą, lecz nie mniej renomowaną, jest powstała w 1832 roku, również niezbyt daleko od Moskwy fabryka Kuzniecowa.
Filiżanki z rosyjskiej porcelany wywołują zdziwienie swą lekkością, niekiedy wręcz przezroczystością, połączoną z oryginalnym wzornictwem. Pod tym kątem zdecydowanie wyróżnia się tak zwana porcelana kostna z Petersburga. Wśród znawców uchodzi ona za bezdyskusyjnie najlepszą na świecie. Jej przewaga nad innymi szczególnie dobitnie ujawnia się w porównaniu z markową porcelaną angielską.
Porcelana kostna
Porcelana gastronomiczna kostna produkowana jest ze spopielonych kości bydła, skalenia i kaolinu. Produkcję jej udoskonalił i rozwinął w XVIII w. brytyjski garncarz Josiah Spode. Do dziś stosowana jest jego proporcja: 2 części popiołu kostnego, 1 część skalenia i 1 część kaolinu. Porcelana kostna wyróżnia się wysokim poziomem bieli i przejrzystości oraz wytrzymałością mechaniczną, jest produkowana do czasów obecnych.
Asortyment
Z porcelany produkuje się przede wszystkim serwisy porcelanowe do kawy i herbaty oraz filiżanki, kubki, wazony i figurki a także galanterię stołową jak podstawki do sztućców czy uchwyty na serwetki.
ZWRÓĆ UWAGĘ
Porcelana gastronomiczna jest zawsze opatrzona znakami poszczególnych wytwórni. Do najbardziej znanych należą dwa skrzyżowane miecze - znak Miśni czy też znak Manufacture Royal w Sevres: korona nad skrzyżowanymi literami L - monogramem króla Ludwika XV.