ID:1274
star star star star star
Zapytaj o ofertę

P.C.I. Proma Sp. z o.o.

Serwis o inwestycjach, Wiadomości, Przetargi, Promocje
Księżnej Konstancji 4, 44-300 Wodzisław Śl.
śląskie
Odzież dla kucharzy i personelu
Udostępnij

Projektowanie, krojenie, szycie i dostawa odzieży hotelarskiej i dla kucharzy powinno być ściśle nadzorowane przez specjalny system kontroli jakości. Odzież gastronomiczna to kolekcje bardzo specjalizowane ponieważ oprócz funkcji odzieży roboczej muszą spełniać wymogi norm higienicznych, muszą też być wizytówką firmy. Odzież gastronomiczna powinna być wyprodukowana z tkanin o bardzo wysokiej jakości, oraz zaprojektowana i wykonana z najwyższą starannością.

Odzież gastronomiczna musi spełniać wymagane normy HACCP.

Elegancka obsługa recepcji, pięter, kelnerska potwierdza swoim wyglądem, że zależy Tobie na klientach. W kuchni zaś i na zapleczu rozszerza się to także na pracowników. Czystość, elegancja, bezpieczeństwo i trwałość - to najważniejsze cechy odzieży zawodowej.

PRZED ZAKUPEM

Odzież biała HACCP
Do lokali gastronomicznych, które spełniają wymagania normy HACCP niezbędna jest odpowiednia odzież również spełniająca te normy. Odzież taka powinna być opracowana i wykonana z najwyższą starannością, być estetyczna i posiadać wysokie walory użytkowe, dostosowana do pracy w ruchu, nie gnieść się i nie wymagać częstego prasowania oraz przepuszczać powietrze.
 
Dodatki
W kuchni należy używać odpowiedniego obuwia zalecanego przez opracowane plany higieny. Obuwie do kuchni powinno być proste i jednolite z podeszwą antypoślizgową i bardzo łatwe do wyczyszczenia i dezynfekcji.

Odzież gastronomiczna dla personelu hotelowego musi być estetyczna i mieć wysokie walory użytkowe. Powinna być dostosowana do pracy w ruchu.

Materiały powinny być niegniotliwe i nie wymagające częstego prasowania oraz przepuszczać powietrze i wytrzymywać częste pranie.

CO W OFERCIE

Odzież dla kucharzy to przede wszystkim bluza kucharska, bluza w serek, czapka uniwersalna, czapka z siatką, czapka kucharska "budyniówka" i "naleśnik", spodnie kucharskie, fartuszek włoski - z kieszeniami i francuski, spódnica oraz zapaska.

Kasaki produkowane o prostym, luźnym fasonie. Niektóre kasaki mają zapięcie dwurzędowe z kolorystycznie dobranymi guzikami, również złotymi.

Zapaski podkreślające figurę, są zapinane z tyłu na rzepy oraz pasek. Inne zapaski występują w trzech kolorach z dwiema kieszonkami i wiązane są z tyłu paskiem. Produkuje się także zapaski damskie kelnerskie.

Komplety kelnerskie stanowi koszula męska zapinana na guziki, dopasowana kamizelka oraz spodnie proste. Dla pań jest to koszula damską z kołnierzykiem, kamizelka i spódnica lub spodnie.

Kamizelki to kolejny element ubioru personelu. Powinny mieć z tyłu pasek z możliwością regulacji. Kamizelki mają zapięcia na napy lub guziki.

Bluzki i koszule z długim rękawem z mankietem oraz klasycznym kołnierzem pasują do garsonek, kompletów i kasaków oraz spódnic.

Niezbędne w pracy są fartuchy produkowane z rękawami długimi, krótkimi i bez rękawów.

Oferowane są ponadto: żakiety, spódnice krótkie i długie, tuniki i kuchciki.

W ofertach są specjalistyczne nakrycia głowy: czapki kucharskie i furażerki a także obuwie damskie i męskie w różnych kolorach, profilowane, z wierzchem wykonanym ze skóry a spodem z materiałów antypoślizgowych. Obuwie posiada stosowne certyfikaty i atesty.

Oferowane są specjalne torebki kelnerskie wykonane zazwyczaj z tej samej tkaniny co zapaska. Najczęściej spotyka się dwa wzory: na pasku z klamrą lub doszywane do pasa zapaski. Na torebkach praktykuje się umieszczanie haftu według wzorów klientów, np. logo lokalu.

W ofertach są profesjonalne, jednolite, estetyczne służbowe uniformy do recepcji, służby pięter, restauracji, do biura i obsługi technicznej a także specjalne dla personelu SPA. Producenci oferują haftowanie według życzenia klienta.

W ofertach szytych seryjnie i na miarę, odzież zawodową szyje się z tkanin bawełnianych, wełnianych, wiskozowych i poliestrowych. Do produkcji odzieży dla kucharzy stosuje się tkaniny będące mieszanką poliestrowo - bawełnianą.

ZWRÓĆ UWAGĘ

Odzież dla gastronomii powinna charakteryzować się nowoczesnością i funkcjonalnością, łatwością spierania brudu, trwałością i powtarzalnością kolorów, małą kurczliwością przy wielokrotnym praniu (do 3%), wygodą i estetyką oraz długotrwałym okresem użytkowania.

Ponieważ na życzenie klienta istnieje możliwość wyhaftowania napisu firmowego na konfekcji to zastosowane nici do haftu muszą być odporne na pranie w temp. 95°C oraz odporne na odplamiacze i wybielacze.

ZALETY I WADY

Plus

Jednolita odzież gastronomiczna dla całego zespołu jest wizytówką firmy. Odpowiednie certyfikaty zapewniają bezpieczeństwo jej użytkowania.

Minus

Stosowanie jednolitej odzieży dla całego zespołu wiąże Ciebie z jedną firmą. Dlatego powinieneś wybrać taką firmę, która zagwarantuje ciągłość dostaw i ewentualne naprawy.

SŁOWNICZEK POJĘĆ

HACCP - to skrót pierwszych liter angielskiej nazwy Hazard Analysis and Critical Control Point (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli). HACCP pozwala eliminować zagrożenia już od momentu powstania surowca dając konsumentowi bezpieczny produkt.
Zagrożeniem jest wszystko, co może przynieść szkodę konsumentowi. Wyróżnia się trzy rodzaje zagrożeń:

  • mikrobiologiczne (bakterie, wirusy),
  • fizyczne, np. szkło, piasek,
  • chemiczne, np. środki ochrony roślin, detergenty.
Galeria