Odzież dla kucharzy i personelu
Udostępnij
Elegancka obsługa recepcji, pięter, kelnerska potwierdza swoim wyglądem, że zależy Tobie na klientach. W kuchni zaś i na zapleczu rozszerza się to także na pracowników. Czystość, elegancja, bezpieczeństwo i trwałość - to najważniejsze cechy odzieży zawodowej.
PRZED ZAKUPEM
Odzież gastronomiczna dla personelu hotelowego musi być estetyczna i mieć wysokie walory użytkowe. Powinna być dostosowana do pracy w ruchu.
Materiały powinny być niegniotliwe i nie wymagające częstego prasowania oraz przepuszczać powietrze i wytrzymywać częste pranie.
CO W OFERCIE
Odzież dla kucharzy to przede wszystkim bluza kucharska, bluza w serek, czapka uniwersalna, czapka z siatką, czapka kucharska "budyniówka" i "naleśnik", spodnie kucharskie, fartuszek włoski - z kieszeniami i francuski, spódnica oraz zapaska.
Kasaki produkowane o prostym, luźnym fasonie. Niektóre kasaki mają zapięcie dwurzędowe z kolorystycznie dobranymi guzikami, również złotymi.
Zapaski podkreślające figurę, są zapinane z tyłu na rzepy oraz pasek. Inne zapaski występują w trzech kolorach z dwiema kieszonkami i wiązane są z tyłu paskiem. Produkuje się także zapaski damskie kelnerskie.
Komplety kelnerskie stanowi koszula męska zapinana na guziki, dopasowana kamizelka oraz spodnie proste. Dla pań jest to koszula damską z kołnierzykiem, kamizelka i spódnica lub spodnie.
Kamizelki to kolejny element ubioru personelu. Powinny mieć z tyłu pasek z możliwością regulacji. Kamizelki mają zapięcia na napy lub guziki.
Bluzki i koszule z długim rękawem z mankietem oraz klasycznym kołnierzem pasują do garsonek, kompletów i kasaków oraz spódnic.
Niezbędne w pracy są fartuchy produkowane z rękawami długimi, krótkimi i bez rękawów.
Oferowane są ponadto: żakiety, spódnice krótkie i długie, tuniki i kuchciki.
W ofertach są specjalistyczne nakrycia głowy: czapki kucharskie i furażerki a także obuwie damskie i męskie w różnych kolorach, profilowane, z wierzchem wykonanym ze skóry a spodem z materiałów antypoślizgowych. Obuwie posiada stosowne certyfikaty i atesty.
Oferowane są specjalne torebki kelnerskie wykonane zazwyczaj z tej samej tkaniny co zapaska. Najczęściej spotyka się dwa wzory: na pasku z klamrą lub doszywane do pasa zapaski. Na torebkach praktykuje się umieszczanie haftu według wzorów klientów, np. logo lokalu.
W ofertach są profesjonalne, jednolite, estetyczne służbowe uniformy do recepcji, służby pięter, restauracji, do biura i obsługi technicznej a także specjalne dla personelu SPA. Producenci oferują haftowanie według życzenia klienta.
W ofertach szytych seryjnie i na miarę, odzież zawodową szyje się z tkanin bawełnianych, wełnianych, wiskozowych i poliestrowych. Do produkcji odzieży dla kucharzy stosuje się tkaniny będące mieszanką poliestrowo - bawełnianą.
ZWRÓĆ UWAGĘ
Odzież dla gastronomii powinna charakteryzować się nowoczesnością i funkcjonalnością, łatwością spierania brudu, trwałością i powtarzalnością kolorów, małą kurczliwością przy wielokrotnym praniu (do 3%), wygodą i estetyką oraz długotrwałym okresem użytkowania.
Ponieważ na życzenie klienta istnieje możliwość wyhaftowania napisu firmowego na konfekcji to zastosowane nici do haftu muszą być odporne na pranie w temp. 95°C oraz odporne na odplamiacze i wybielacze.
ZALETY I WADY
Plus
Jednolita odzież gastronomiczna dla całego zespołu jest wizytówką firmy. Odpowiednie certyfikaty zapewniają bezpieczeństwo jej użytkowania.
Minus
Stosowanie jednolitej odzieży dla całego zespołu wiąże Ciebie z jedną firmą. Dlatego powinieneś wybrać taką firmę, która zagwarantuje ciągłość dostaw i ewentualne naprawy.
SŁOWNICZEK POJĘĆ
HACCP - to skrót pierwszych liter angielskiej nazwy Hazard Analysis and Critical Control Point (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli). HACCP pozwala eliminować zagrożenia już od momentu powstania surowca dając konsumentowi bezpieczny produkt.
Zagrożeniem jest wszystko, co może przynieść szkodę konsumentowi. Wyróżnia się trzy rodzaje zagrożeń:
- mikrobiologiczne (bakterie, wirusy),
- fizyczne, np. szkło, piasek,
- chemiczne, np. środki ochrony roślin, detergenty.