ID:1274
star star star star star
Zapytaj o ofertę

P.C.I. Proma Sp. z o.o.

Serwis o inwestycjach, Wiadomości, Przetargi, Promocje
Księżnej Konstancji 4, 44-300 Wodzisław Śl.
śląskie
Minibarki
Udostępnij

Samoobsługowe minibarki to najczęściej pokojowe chłodziarki wolnostojąca lub w zabudowie. Mogą funkcjonować jako element samodzielny lub wydzielony segment biurka czy szafy. Pojemności barków są różne, ale te najpopularniejsze mieszczą się w granicach 30-50 litrów. Minibarki hotelowe to najczęściej niewielkie szafki z zamontowaną w nich chłodziarką absorpcyjna, która zapewnia bezgłośna pracę.

Barek w pokoju hotelowym to ekstra oferta, to doskonały sposób na połączenie wygody dla gości, którzy w każdej chwili mają dostęp do szerokiego wachlarza napojów i możliwości wygenerowania dodatkowego zysku.

PRZED ZAKUPEM

Minibarki hotelowe to niewielkie urządzenia pełniące rolę chłodziarki w prywatnych pokojach hotelowych, wynalezione we wczesnych latach sześćdziesiątych przez niemiecką firmę Siegas. Początkowo nie posiadały one systemu chłodzenia, chociaż sama idea narodziła się w latach pięćdziesiątych. Dzisiaj wchodzą one w skład wyposażenia każdego hotelu dbającego o swoich klientów.

Minibarki zyskują coraz większą popularność i można je spotkać nie tylko w hotelach o podwyższonym standardzie. Minibar pokojowy to nieco zmodyfikowana lodówka, która wyposażona w odpowiednią elektronikę staje się "sklepem samoobsługowym", bo minibarki są podłączane do hotelowej sieci informatycznej, dzięki czemu w recepcji natychmiast pojawia się komunikat, gdy tylko klient cokolwiek wyjmie z barku.

Minibarki mogą być wyposażone w zdalne sterowanie umożliwiające ustawienie okresów chłodzenia w czasie doby. Precyzyjną stabilizacje temperatury gwarantują termostaty elektroniczne. Miniarki powinny być poza tym energooszczędne.

CO W OFERCIE

Oferowane są głównie minibarki absorpcyjne. Charakteryzuje je bardzo cicha praca, wysoka efektywność wykorzystania energii elektrycznej, duża trwałość poprzez zastosowanie najnowocześniejszych technologii. Minibary wyposażone są w zdalne sterowanie umożliwiające ustawienie okresów chłodzenia w czasie doby. Precyzyjną stabilizacje temperatury minibaru gwarantują termostaty elektroniczne.

Większe minibary wyposażane są w lodówki sprężarkowe wykorzystujące wolny od CFC gaz R-134A. Stosowane w nich sprężarki są najnowszym osiągnięciem technologicznym i odznaczają się małą hałaśliwością, która wynosi mniej niż 31dB wynikających z wymagań dla pokoi hotelowych.

Spotyka się również minibarki z chłodziarkami termoelektrycznymi. Minibarki tego typu charakteryzują się małym zużyciem energii, bezgłośną pracą oraz małym ciężarem.

Nowoczesne chłodziarki wyposażone są w specjalny akumulator zimna, dzięki któremu włączają się tylko na kilka godzin w czasie doby, co ma wpływ na znaczne zmniejszenie zużycia energii. Zmniejszenie zużycia energii osiąga się również przez ustawienie okresów pracy minibarów w czasie doby, które to programuje właściciel przy pomocy zdalnego sterowania.

Oferowane systemy komputerowe zarządzania hotelem umożliwiają podłączenie minibarków do sieci hotelowej, co pozwala na kontrolę ich otwierania i rejestrowanie korzystania z zawartości minibarku przez gości. Oferowane są również miniarki otwierane przy pomocy karty - klucza do zamka elektronicznego.

Oferuje się minibarki do zabudowy z oświetleniem wewnętrznym i wewnętrznym termostatem oraz automatycznym rozmrażaniem. Warunkiem zabudowy minibaru jest jego prawidłowa wentylacja. Brak wentylacji naraża minibar na trwałe uszkodzenie.

Najczęściej oferowane są minibarki włoskie i tureckie. Oba rodzaje to minibary absorpcyjne, czyli bardzo ciche (praktycznie niesłyszalne dla gości) oraz bezobsługowe (nie wymagają rozmrażania). Dodatkowo. Dostepne są także wloskie minibary w wersji kompresorowej, z bardzo niskim zużyciem prądu i również bardzo ciche, programowane indywidualnie, pracujące tylko parę godzin na dobę. W tańszych minibary mogą być wyposażone w ekonomiczny system kontroli otwarć.

ZWRÓĆ UWAGĘ

W klasycznym minibarze pokoju hotelowego powinny znaleźć się różne rodzaje alkoholi, począwszy od kilku gatunków piwa oraz białego i czerwonego wina, a na mocniejszych trunkach skończywszy. Nie powinno zabraknąć więc w nim wódki, ginu czy tequili oraz innych elementów popularnych drinków. Prócz alkoholi powinny tam również znaleźć się różne napoje chłodzące a przede wszystkim woda mineralna. Oprócz napoi musi być miejsce także na drobne przekąski, takie jak czekolada, paluszki czy orzeszki.

Napoje w hotelowym minibarze serwowane są w tzw. "małpki" - najmniejszych pod względem objętości buteleczkach. Nie ma takich w zwykłym sklepie, więc musisz to zadanie powierzyć specjalizującym się w tym firmom.

ZALETY I WADY

Plus

Im więcej pokoi zamierzasz wyposażyć, możemy liczyć na odpowiednie zniżki. Niektóre działające na naszym rynku firmy zaopatrzeniowe, przy podpisywaniu umów na dłuższy okres, również zastosują odpowiednie rabaty.

Minus

Minibarki nie są tak często wykorzystywane przez gości jak mogłoby się wydawać i zdarza się, że część asortymentu trzeba wymieniać z powodu przeterminowania. Niewielka popularność wydłuża czas zwrotu z inwestycji, jaką jest minibarek.

Wysokie koszty utrzymania i niska popularność powodują, iż minibarki często stają się dla hotelu nierentowne. Zatem minibarki stają się koniecznością, a hotel może jedynie starać się minimalizować koszty ich utrzymania.

SŁOWNICZEK POJĘĆ

Minibarki absorpcyjne - działają na zasadzie sprężania i rozprężania amoniaku rozpuszczonego w wodzie. Zamontowana specjalnej konstrukcji grzałka elektryczna służy do podgrzewania czynnika, który dzięki temu krąży i poprzez wymienniki ciepła powoduje znaczne obniżenie temperatury wnętrza minibaru. Wymienione cechy wpływają na długotrwałą żywotność urządzeń.

Minibarki termoelektryczne - element termoelektryczny jest pompą cieplną która na zasadzie przewodnictwa odprowadza ciepło z wnętrza minibaru do atmosfery. Minibarki tego typu charakteryzują się małym zużyciem energii oraz małym ciężarem. Oszczędność energii przy prawidłowym użytkowaniu urządzenia zawiera się miedzy 23,5% a 55%.

NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA

W jakiej kategorii hoteli pokoje trzeba wyposażać w minibarki?

Odp.: Minibarki są obligatoryjne dla hoteli 5-gwiazdkowych, zaś minibar lub lodówka w obiektach 4-gwiazdkowych zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowych (zgodnie z załącznikiem nr 1 rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie).

 

Galeria